Ajurvéda ponúka unikátny prístup k zdraviu a strave

Stáročiami overené kľúče k druhom ľudských osobností a odporúčaní na stravu

Kľúčové vlastnosti ajurvédskej stravy

Slávne ajurvédske príslovie hovorí: „Keď je naša strava nesprávna, liek je nanič, keď je naša strava správna, liek nie je potrebný.“

Dobrá strava je životne dôležitá pre zdravie, zvyšuje pránu (životnú silu), Ojas (vitalitu) a buduje imunitu.

 

Ajurvéda má jedinečný prístup k výžive a v tom je jej sila

Tu je niekoľko kľúčových rozdielov medzi ajurvédou a inými prístupmi k strave:

Ajurvéda klasifikuje stravu (aahar) nielen ako jedlo a tekutiny.

Zahŕňa tiež dych a zmyslové vnemy, ktoré sa dajú zvládnuť pomocou jogy, pránájámy, meditácie a úpravy životného štýlu.

INZERCIA

 

Individuálnosť ajurvédskej stravy

Nie sme to, čo jeme, ale to, čo trávime.

Rovnaký šalát alebo fazuľa môžu byť dobré pre jednu osobu, ale inému spôsobia problémy.

Naša strava závisí od viacerých faktorov, napríklad od toho, aký ste typ dóše.

 

Pitta, Vata a Kapha sú typy dóše, otestujte sa aj vy a pomôže vám to v celkovou budovaní životosprávy. Zdroj: artoflivingretreatcenter.org

 

Aký ste typ dóše a viac o tom čo je dóša nájdete v predchádzajúcom článku TU.)

V stave rovnováhy môžeme zjesť čokoľvek a je dôležité mať na pamäti, aký typ človeka sme a čo je pre nás prínosné.

Napríklad ľudia Pitta by to nemali preháňať s výrazne korenenými jedlami, aby sa vyhli prekysleniu.

Pre nerovnováhu musíme upokojiť túto dóšu jej opačnými vlastnosťami.

Vata vysušuje a pre nerovnováhu Vata sa odporúča pridať vlhkosť hydratáciou, polievkami a olejom.

Ajurvéda vždy uznávala spojitosť čreva a mozgu.

Predpokladá sa, že väčšinu chorôb spôsobuje nestrávené jedlo (rovnako ako fyziologické alebo psychologické toxíny, ako je trauma).

 

6 chutí alebo Shadrasa

Koncept 6 chutí založený na obsahu prvkov v jedle, je podobný ako pri typoch potravín (sacharidy, bielkoviny atď.)

Ak sme zdraví, mali by sme mať všetkých šesť chutí v každom jedle.

Rôzne typy dóše potrebujú uprednostňovať určité chute a vyhýbať sa preháňaniu iných.

 

Tip: Amla (indický egreš) má všetkých 5 chutí okrem slanej.

Posypte himalájskou soľou tento posilňovač imunity a dokonale obsiahnete všetkých 6 chutí!

 

Jedlá delíme do 3 skupín: sattvické, radžasické a tamasické. Zdroj: threeseasonsayurveda.com

Klasifikácia potravín na základe ich vplyvu

Sattvické – zaisťujúce rovnováhu ako väčšina ovocia a zeleniny.

Radžasické – spôsobujúce nepokoj ako kofeín alebo štipľavé jedlo, cibuľa a cesnak.

Tamasické – spôsobujúce otupenosť, ako nakladané jedlá.

 

Riešia sa aj ďalšie jemné vlastnosti potravín, ako napríklad Virya (potenciál zohrievania a ochladzovania), Vipaka alebo post-tráviaci účinok, čo vysvetľuje, prečo sa limetka, ktorá je kyslá, po trávení zmení na sladkú.

 

Anupaan

Dôležitú úlohu hrá aj príjem tekutín, ktorému sa ajurvéda podrobne venuje.

Napríklad chladené nápoje ako kokosová voda a šťava z granátového jablka sú dobré pre Pittu, zatiaľ čo teplý zázvorový čaj je dobrý pre Vata.

Všeobecným pravidlom je vypiť 1-2 poháre vody nalačno po prebudení (s citrónom alebo medom, ak vám to vyhovuje) a cez deň popíjať teplú vodu alebo vodu izbovej teploty (studená voda tlmí agni).

Vyhnite sa pitiu vody popri jedle.

 

Základné princípy výživy

Konzumácia troch jedál denne je najdôležitejšia pre zlepšenie zdravia.

Ďalším významným bodom je aj dodržiavanie totožného času kedy raňajkujete a obedujete každý deň.

Vytvorte si pravidelný návyk o akej hodine jedávate a vaša fyzická i psychická stránka sa vám odmení už čoskoro.

Sme súčasťou prírody a k prírode sa vrátime.

To vysvetľuje, prečo je pre nás jablko ľahšie stráviteľné ako sáčok čipsov.

Potraviny by mali byť čerstvé (pokiaľ možno do 2-8 hodín), sezónne, organické, lokálne a s minimálnym spracovaním.

 

Od prípravy jedla až po jeho konzumáciu, je dôležité byť počas celého procesu v pokojnom a pozitívnom rozpoložení. Zdroj: thebulletin.be

Pri varení a jedení buďte v pokojnom rozpoložení

Varte a jedzte v pokojnom stave, žuvajte 32-krát a nejedzte počas cesty, ani pri sledovaní relácie.

Je veľmi dôležité aby ste počas prípravy jedla a jeho konzumácií boli v pokojnom prostredí aj rozpoložení.

Stres, nervozita či rušivé vplyvy sa ľahko prenesú do jedla pri príprave, o trávení nehovoriac.

Menej jedzte, viac cvičte a jedzte len vtedy, keď je predchádzajúce jedlo strávené.

 

Virudhahar

Niektoré potraviny sú nezlučiteľné, napríklad med s horúcou vodou alebo ryby s mliekom.

Ovocie by sa malo jesť oddelene od seba.

Potraviny, na ktoré sme zvyknutí sú ľahšie stráviteľné, tiež aj ich načasovanie.

Napríklad v južnej Indii sú ľudia zvyknutí jesť jogurt v noci, ale napríklad pre Európanov je táto kombinácia potraviny a času priam démonickým kombom.

Pokračujte na ďalší príspevok »