Zdravie

Ako si upraviť tráviaci oheň a napomôcť správnemu vylučovaniu toxínov

Všeobecné príznaky a symptómy āmy sú slabosť, pocit ťažkosti, plynatosť, letargia, poruchy trávenia, upchatie a nedostatočné vylučovanie troch telesných odpadov.

Základný kameň zdravia v ajurvéde sa vychádza z jednoduchého konceptu agni, nášho tráviaceho ohňa.

Podobne sa zárodok choroby odráža od konceptu āma, toxínov.

Vyvážené agni je kľúčom k správnemu tráveniu, živinám, trvalej energii a zdravému starnutiu.

 

Čo je agni?

Agni je tráviaci oheň zodpovedný za rozklad potravy a jej premenu na živiny, ktoré poháňajú telo a myseľ.

V ajurvéde je známych 40 rôznych typov agni a naším hlavným ohňom pri každodennom trávení je Jāṭharāgni.

INZERCIA

Existujú štyri stavy agni, ktoré označujú kvalitu a kvantitu tráviaceho ohňa.

Prvý stav je Viṣamāgni, nepravidelný tráviaci oheň, ktorý je typický pre Vata dóšu a označuje kolísavý stav, ako sviečka vo vetre.

Ďalej je to Tīkṣnāgni, ostrý, horúci tráviaci oheň, ktorý je charakteristický pre Pitta dóšu a je ako zúrivý lesný požiar, ktorý všetko pohltí a mení to na popol.

Ďalej je Mandāgni, pomalý tráviaci oheň, ktorý je typický pre Kapha dóšu a je ako knôt sviečky topiaci sa vo vosku, tak nasýtený, že plameň ledva zostane zapálený.

Nakoniec je to Samāgni, vyvážený tráviaci oheň vedúci k zdraviu, ktorý sa javí ako jasná sviečka v miestnosti bez prievanu.

Sviečka má stabilný, svietiaci plameň stúpajúci nahor, ktorý horí dlhé hodiny.

 

Čo je āma?

Áma, tiež známa ako toxíny, je nestrávená potravinová hmota spôsobená slabým tráviacim ohňom.

Všetko, čo jeme alebo konzumujeme prostredníctvom našich piatich zmyslov, čo nie je využívané ako energia ani eliminované ako odpad, sa mení na āma.

Áma bráni toku našej životnej sily a celkovej prosperite po psychickej, i fyzickej stránke.

Začína svoju cestu akumulácie v gastrointestinálnom trakte, a preto sa v ajurvéde kladie dôraz na trávenie, stravu a jednoduché jedlá.

Keď āma zotrváva dlhší čas v centrálnom GI trakte a na dóšových „domovských miestach“ (žalúdok, tenké črevo a hrubé črevo), začne sa šíriť do povrchových a hlbokých tkanív, a zasieva semená tvorby chorôb.

Áma blokuje prísun živín a energie do kanálov, čo vedie k vyčerpaniu, prípadne poškodeniu a zničeniu zdravého tkaniva.

Všeobecné príznaky a symptómy āmy sú slabosť, pocit ťažkosti, plynatosť, letargia, poruchy trávenia, upchatie a nedostatočné vylučovanie troch telesných odpadov (moč, výkaly, pot).

 

Vnímajte svoje telo a s pomocou sebadisciplíny budete vedieť regulovať agni efektívnejšie. Zdroj: ayurvana.fr

Nadmerné hromadenie dóše je ďalšou príčinou āmy

Keď dovolíme, aby sa dóše časom zvyšovali, hromadenie môže viesť k narušeniu iných dóš, čím sa vytvorí systémová nerovnováha.

Každá dóša vyjadruje āma v rôznych formách.

Vata āma sa prejavuje ako vyčerpanie, stuhnutosť a neznesiteľná bolesť.

Pitta āma sa prejavuje ako nepríjemný zápach, kyslosť a pocity pálenia (napríklad pálenie záhy).

Kapha āma sa prejavuje ako lepkavý, vláknitý hlien, preťaženie a nedostatok chuti do jedla.

V súčasnosti je u ľudí celkom bežné, že sa nahromadia dve alebo všetky dóše súčasne, čo vedie ku komplexnej a hlboko zakorenenej nerovnováhe.

 

Súhra medzi agni a āma

Vzťah medzi agni a āma je prepletený.

Keď je agni nízke, bude tu tendencia hromadiť āma.

Keď je agni príliš vysoké, zdravé tkanivo môže byť spálené a zničené.

Nepravidelné agni a návyky životného štýlu bránia neustálemu horeniu nášho ohňa, takže āma sa môže hromadiť, vysychať a uviaznuť v našich kanáloch.

Preto musí byť agni vyvážené, aby sa dosiahlo optimálne zdravie.

Pomocou uvedomenia môžeme pozorovať naše agni pred, počas a po jedle, aby sme si overili našu aktuálnu tráviacu kapacitu.

Hlad v bruchu znamená, že agni svieti a že naše jedlo sa s väčšou pravdepodobnosťou premení na udržateľnú energiu.

Takzvaný „hlad po jazyku“ a emocionálne jedenie na uspokojenie túžob zmyslov znamená, že agni je nízke a že výživa sa pravdepodobne zmení na āma.

 

Kvalita agni je kľúčová

Vysoká kvalita agni je taká dôležitá, že aj keď jeme tie najzdravšie, najčerstvejšie, najorganickejšie a na živiny bohaté potraviny, môžu sa premeniť na jed a āma, ak je agni narušené.

Na druhej strane, človek so silným agni, ktorý prijíma menej čistej výživy, môže spracovať akýkoľvek obsah, ktorý sa v ňom nachádza.

Áma existuje na fyzickej, emocionálnej a mentálnej úrovni, preto silné agni môže viesť k správnemu tráveniu potravy, emóciám a zmyslovým zážitkom.

V jemnohmotnom tele môže slabé agni viesť k úzkosti, nadmernej pripútanosti, negatívnym myšlienkam a pocitom.

Silné agni vytvára myseľ a emocionálne pole, ktoré je stabilné, príjemné, pozorné, ovláda zmysly a je schopné premieňať informácie na múdrosť.

 

Správne stravovacie návyky sú základ. Zdroj: linkedin.com

Spôsoby, ako zapáliť agni a spáliť āmu

Prvým krokom v liečbe akejkoľvek choroby v ajurvéde je odstránenie príčiny.

K porážke āmy je teda dôležité vyhýbať sa správaniu a látkam, ktoré vedú k āme.

Návyky ako jedenie neskoro v noci, jedenie predtým, ako sme strávili predošlé jedlo, prejedanie sa, spánok po jedle, pitie veľkého množstva tekutín priamo pred a po jedle, jedenie balených, spracovaných potravín, konzumácia studených/ľadových nápojov, snacking a jedenie, keď ste emocionálne rozrušení, to všetko sú zvyky, ktoré povedú k hromadeniu āma.

S trochou sebadisciplíny sa môžeme trénovať, aby sme sa týmto návykom vyhýbali.

Koniec koncov, prevencia je jednoduchšia ako liečba.

 

Čo robiť na zmiernenie āma

Väčšina z nás už má určitú úroveň āmy prítomnú v našom tráviacom trakte a tkanivách.

Preto na pomoc môžeme použiť jednoduché metódy „dīpana“ (zapálenie agni) a „pāchana“ (pálenie āma).

Jednoduché opatrenia na zmiernenie āma môžu zahŕňať popíjanie horúcej vody počas dňa, pitie zázvorového čaju, varenie teplých, čerstvých, jednoduchých jedál pripravených zo sezónnych, miestnych, dosha vhodných ingrediencií a korenia, jedenie nášho najväčšieho jedla uprostred dňa, zabezpečenie že máme „hlad v žalúdku“ predtým, ako si doprajeme jedlo, zúčastňujeme sa každodenného cvičenia a prāṇāyāmy.

Ďalšími dôležitými krokmi na udržanie āmy na uzde, je zdravá účasť na každodennom vylučovaní troch mal (telesných odpadových produktov), ktoré zahŕňajú močenie, výkaly a pot.

Každodenné odstraňovanie všetkých troch odpadov uvoľňuje āma, ktoré telo spracovalo a umožňuje spálenie priestoru pre agni.

 

Buďte obozretní najmä po detoxe

Na opačnom extréme spektra môže stav úplne bez toxínov spôsobiť, že telo bude zraniteľné voči environmentálnym patogénom, ak si nedávame pozor na zdroje potravy.

To je dôvod, prečo by ste sa mali ihneď po očiste alebo Panchakarme vyhnúť cestovaniu a jedeniu v reštauráciách.

Preto je dôležité poznamenať, že aj āma môže za správnych okolností slúžiť účelu ochrany.

Pokračujte na ďalší príspevok »