Zdravie
Chcete mať zdravé srdce? Odborník zverejnil 12 potravín, ktorým sa treba vyhýbať
Choroby srdca a ciev sú najčastejšou príčinou úmrtí na Slovensku.
Prispieva k tomu aj nezáujem ľudí o preventívne prehliadky a nevhodný jedálniček.
Kardiovaskulárne ochorenia patria medzi najčastejšie príčiny úmrtnosti u žien aj u mužov, ročne im u nás podľahne asi 25-tisíc ľudí, informuje sita.sk. Dôležité je preto dbať na včasnú prevenciu, ktorá zahŕňa zdravý životný štýl a vyvážený jedálniček. Aké potraviny vášmu srdcu prospievajú a aké mu naopak škodia?
Problémy so srdcom podceňujeme
Vedeli ste, že úmrtnosť na srdcové zlyhávanie je dokonca vyššia v porovnaní s niektorými onkologickými ochoreniami? Nebezpečenstvo tejto diagnózy odborníčky spočíva práve v tom, že ľudia si jej príznaky mylne zamieňajú so starnutím. Počas piatich rokov od stanovenia diagnózy zomiera približne 50 percent pacientov.
„Pri srdcovom zlyhávaní ide o stav, keď srdce nie je schopné zabezpečiť prečerpávanie krvi do organizmu a zásobovať orgány či tkanivá kyslíkom a živinami. Chronické srdcové zlyhávanie môže trvať mesiace či roky, pričom pacient o ňom ani nemusí vedieť,“ vysvetlila kardiologička a prezidentka Slovenskej kardiologickej spoločnosti Eva Goncalvesová.
Nevhodné potraviny pre srdce
Odborník na akupunktúru Dr Lott z New Yorku vymenoval 12 potravín, ktoré ohrozujú naše kardiovaskulárne zdravie a kvôli ochrane nášho srdca by sme ich mali z jedálička vylúčiť alebo minimálne znížiť ich príjem, informuje express.co.uk. Čo všetko do tejto skupiny patrí?
Lott uviedol ako prvú nevhodnú zložku stravy zeleninu z konzervy, ktorá podľa neho obsahuje množstvo soli a cukru. Ideálna je preto čerstvá zelenina. Podobne sú na tom aj polievky v konzervách, ktoré kvôli vysokému obsahu soli takisto neprospievajú srdcu.
V zozname nevhodných potravín pre srdce sa nachádza aj biela ryža a rafinované obilniny. Druhá z menovaných potravín sa v organizme rýchlo mení na cukor, ktorý sa potom ukladá vo forme tuku. Nebezpečný cukor sa skrýva aj v sirupoch a polevách.
Srdcu podľa Lotta škodí aj pivo a alkohol všeobecne. Alkoholické nápoje poškodzujú srdcový sval a ich časté pitie vyčerpáva srdce a vedie k jeho ochoreniam. Najčastejšie ide o vysoký tlak a priberanie, k čomu prispieva aj množstvo kalórií obsiahnutých v alkoholických nápojoch.
Medzi nevhodné potraviny patrí aj spracované mäso, ktoré obsahuje vysoké množstvo soli a nasýtených tukov. Vyhnúť sa treba aj bielemu pečivu, ktoré je bohaté na škodlivé rafinované sacharidy, podobne ako biela ryža.
Obmedziť by sme mali podľa neho aj pitie energetických nápojov, ktoré zrýchľujú tep a zvyšujú krvný tlak. Pre srdce je nebezpečný aj kečup s vysokým obsahom cukru a soli. Posledné v zozname sú cukrovinky, ktoré podľa Lotta obsahujú veľa masla a cukru, rovnako sú bohaté na kalórie a tuky.
@acupunctureismylife Foods That Can Damage Your Heart Check out our latest single in bio!! #hearthealth #hearthealthy #hearthealing #hearthealthmatters #hearthealthyfoods #acupuncture #unhealthyfoods #heartfoods ♬ Intro-What is your purpose? (Remix) – Leroy Lott
Toto srdcu prospieva
Zelená listová zelenina
„Špenát, hlávkový šalát, či kel sú kľúčovou zložkou pre zdravie srdca. Napriek tomu ide o potraviny, ktorých má väčšina dospelých nedostatok,“ vysvetľuje Sanjeev Aggarwal, bývalý šéf kardiochirurgie, ktorý v súčasnosti pôsobí ako lekársky poradca v terapeutickej spoločnosti Hello Heart.
Priaznivé účinky zelenej listovej zeleniny na zdravie srdca potvrdilo mnoho štúdií. „Špenát je všeobecne vnímaný ako podceňovaná superpotravina, pretože obsahuje vysoký obsah draslíka, kyseliny listovej a horčíka,“ hovorí Aggarwal.
Okrem toho listová zelenina obsahuje aj folát, ktorý je kľúčovým vitamínom pre naše srdce. Pomáha odbúravať homocysteín, aminokyselinu v našej krvi, ktorá môže viesť k vyššiemu riziku srdcových ochorení.
Losos
Losos je obľúbeným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré majú protizápalové účinky a znižujú rizikové faktory kardiovaskulárnych ochorení.
Fazuľa, karfiol a šošovica
Potraviny s vysokým obsahom vlákniny, ako sú fazuľa, karfiol a šošovica, môžu tiež srdcu prospievať. Ukázalo sa, že tieto potraviny znižujú hladinu cholesterolu.
Tieto potraviny tiež obsahujú rastlinné steroly a stanoly, čo sú prirodzene sa vyskytujúce zlúčeniny, o ktorých štúdie zistili, že môžu znížiť hladinu cholesterolu. Rastlinné steroly a stanoly možno nájsť aj v ovocí, ako sú čučoriedky a jablká.
Quinoa, ovos a jačmeň
„Celé zrná ako quinoa, celozrnná pšenica, ovos a jačmeň sú zdravé sacharidy, ktoré znižujú riziko srdcových ochorení,“ hovorí Aggarwal. „Quinoa je vynikajúcou potravinou pre zdravé srdce a je skvelou náhradou bielej ryže. Je nielen bohatá na bielkoviny, ale aj na draslík a vlákninu – oboje pomáha ľuďom udržiavať zdravý krvný tlak a znižovať cholesterol.“
Avokádo
Avokádo obsahuje mononenasýtené tuky, ktoré majú pozitívny vplyv na stav cholesterolu a znižujú riziko vzniku zápalu. Niekoľko štúdií preukázalo pozitívne účinky avokáda pri znižovaní zlej formy cholesterolu, ktorá vedie k hromadeniu plaku v tepnách a zvyšuje riziko srdcových ochorení. Rovnako ako quinoa môže byť avokádo účinné pri regulácii krvného tlaku a hladiny cukru v krvi vďaka vysokému množstvu vlákniny a draslíka.
Vlašské orechy
„Štúdie ukázali, že pravidelná konzumácia vlašských orechov môže znížiť LDL alebo zlý cholesterol,“ vysvetľuje registrovaná dietologička Kylene Bogden. Pridajte si ich každé ráno do jogurtu alebo nimi posypte šalát. Pokiaľ sú na vás veľmi tvrdé, namočte si ich cez noc do vody.