Halušky, ňoky, no aj gyoza či kreplach: Univerzálne jedlo na 7 svetových spôsobov
Ak je jedlo svetovým jazykom, knedle sú jedným z najpoužívanejších výrazov . Čo si pod týmto pojmom predstavujeme my, však vyzerá (a chutí) v iných krajinách úplne inak. Gastronomická história Pri prezeraní jedálneho lístka nie je nič výnimočné, že sa pri slovenských názvoch uvádza aj nemecký a anglický názov. Kameňom úrazu je práve naše najtradičnejšie jedlo,… Prečítať celé
Ak je jedlo svetovým jazykom, knedle sú jedným z najpoužívanejších výrazov . Čo si pod týmto pojmom predstavujeme my, však vyzerá (a chutí) v iných krajinách úplne inak.
Gastronomická história
Pri prezeraní jedálneho lístka nie je nič výnimočné, že sa pri slovenských názvoch uvádza aj nemecký a anglický názov. Kameňom úrazu je práve naše najtradičnejšie jedlo, halušky. Popis „Dumplings with sheep cheese and bacon“ možno pre našinca vyznieva ťarbavo, no tieto „dumplings“ majú rôznorodú podobu.
Čaro receptu spočíva v krajine, ktorá využíva prísady príznačné pre svoje prostredie. Jedna legenda hovorí, že knedľu doviezol do Európy z Ázie Marco Polo, druhá povesť spomína Mongolskú ríšu. Či už je to pravda alebo nie, každý druh knedle je jedinečnou pochúťkou nesúcou znak miestnej kulinárskej kultúry. Kombinácia spracovaného cesta, ktoré dokáže ukryť alebo doplniť ďalšie ingrediencie a hlavne – poteší chuťové poháriky a naplní žalúdok.
JIAOZI
Plnené taštičky v tvare polmesiaca sa vyrábajú z nekysnutého cesta a rôznych druhov náplní. Medzi najpopulárnejšie kombinácie patrí mleté mäso, vajce, tofu alebo zelenina. Môžu byť varené, vyprážané na panvici alebo dusené.
Záleží aj na tom, v ktorej časti Číny sa táto pochúťka podáva. Knedle majú špecifickú náplň, tvar a spôsob varenia. Na severe sa plní bravčovým mäsom, následne sa vypraží na panvici s pozláteným dnom. Južné regióny, hlavne kantonské oblasti servírujú dim sum – parené knedličky rôznych náplní, ktoré si doprajú aj na raňajky.
GYOZA
Japonská gyoza je blízka čínskym knedliam, je však menšia a cesto sa pri vytváraní ideálneho tvaru jemne natiahne. Zjavnejší rozdiel medzi týmito dvoma jedlami je postavenie, ktoré zaujímajú vo svojich príslušných spoločnostiach. Zatiaľ čo Japonci považujú gyozu za prílohu, bohato plnené čínske knedle v silnom vývare sú pre severných Číňanov hlavným chodom.
MANDU
Kórejská kuchyňa je vo veľa prípadoch inšpirovaná čínskymi receptami a rovnako to platí aj pri príprave knedlíkov. Mandu obsahuje známe tunajšie ingrediencie, ako je tofu, fazuľové klíčky a kimči. Drahšie alternatívy obsahujú hovädzie mäso alebo huby šitake. Pri ich príprave sa rohy knedlíčkov zložia tak, aby výsledok pripomínal valec. Varia sa na pare, vo vývare alebo sa prudko opečú.
MOMO
Tento himalájsky obľúbenec sa do Nepálu pravdepodobne dostal z Tibetu. Medzi typické plnky patrí zelenina a hovädzie mäso. Niektoré recepty používajú syr, zemiaky alebo iné miestne suroviny, iné sa pýšia zložito skladanou taštičkou. Vplyv južnej Ázie a Tibetu sa odráža na omáčke z kari a chilli, ktorá sa k momos podáva.
Talianska rozmanitosť
Ak hľadáme podobné pokrmy v Európe, jednoznační odborníci na plnené cestoviny sú Taliani. Na tanieri ich nájdeme vo všetkých tvaroch a formách. Obľúbenejšie druhy raviol a tortellini majú zmiešanú náplň z mletého mäsa a syra a bývajú preliate aromatickou omáčkou. Štvorcové či kruhové vankúšiky dopĺňa sploštený tvar agnolotti. Tieto cestoviny sú typické pre Piemontský región, najčastejšie plnené duseným mäsom. Kým ravioli sa pripravujú z dvoch kusov cestovín nakrájaných na štvorce, agnolotti sa vyrábajú z jedného kusu, ktorý sa preloží.
Taliansky názov gnocchi môže byť odvodený zo slova nocchio, čo znamená uzol v dreve, alebo z nocca, čo znamená koleno. Tradičný druh cestovín zachutil už starovekým Rimanom a populárny je aj dnes.
MANTI
Manti sa podávajú na tanieroch ozdobených prepracovanými vzormi. Pochúťka z Uzbekistanu sa konzumuje rukami a vychutnať si môžete rôzne sezónne náplne. Na obed alebo na večeru sa si ľudia pochutnávajú na knedliach s cibuľou, zemiakmi či inou zeleninou. Medzi najzvláštnejšie náplne patrí mäso z dumby – uzbeckej ovce s tučným chvostom.
KREPLACH
Židovská sviatočná špecialita sa podáva počas špeciálnych dní a sviatkov. Knedle trojuholníkového tvaru sa uvaria a potom sa servírujú v kuracom vývare.
Zdroje: www.guide.michelin.com