Vychutnajte si ju bez pocitu viny
Horká čokoláda: prinášame 8 zdravotných benefitov, o ktorých ste nevedeli
Mnoho benefitov pramení priamo z antioxidačných látok, ako je polyfenol, ktorý sa nachádza v kakau, ale aj v zelenine, ovocí či v červenom víne. Polyfenolové zlúčeniny sú zodpovedné za zníženie zápalu, reguláciu hladiny glukózy, spomalenia starnutia a taktiež chránia organizmus pred rôznymi ochoreniami. Horká čokoláda je bohatá na meď, horčík, zinok, fosfor a železo. Aké sú výhody horkej čokolády? 1…. Prečítať celé
Mnoho benefitov pramení priamo z antioxidačných látok, ako je polyfenol, ktorý sa nachádza v kakau, ale aj v zelenine, ovocí či v červenom víne. Polyfenolové zlúčeniny sú zodpovedné za zníženie zápalu, reguláciu hladiny glukózy, spomalenia starnutia a taktiež chránia organizmus pred rôznymi ochoreniami. Horká čokoláda je bohatá na meď, horčík, zinok, fosfor a železo.
Aké sú výhody horkej čokolády?
1. Prevencia rakoviny
Pravidelná konzumácia tmavej čokolády nezabráni vzniku onkologického ochorenia, avšak pentamer, ktorý sa v čokoláde nachádza zabráni deleniu a rastu rakovinotvorných buniek. Experimentom na potkanoch sa zistilo, že horká čokoláda bola schopná znížiť rast a šírenie rakoviny hrubého čreva.
2. Znižuje hladinu cholesterolu
Klinická štúdia zverejnená v Southern Medical Journal z roku 2009 preukázala, že iba sedem dní konzumácie čokolády stačilo na zlepšenie lipidových profilov a znížila reaktivitu krvných doštičiek u mužov i žien. Je možné, že kakaové maslo, ktoré tmavá čokoláda obsahuje, podporuje tvorbu ,,dobrého“ cholesterolu a bráni tomu, aby sa hromadil v tepnách.
3. Liek na kašeľ
Hovorí sa, že čokoláda je účinnejšia ako lieky a sirupy určené na kašeľ. Má to byť kvôli tomu, že obsahuje kako, ktoré efektívnejšie bojuje s bacilmi a vírusmi. Zároveň svojou hutnosťou a lepkavosťou vytvára v hrdle povlak, ktorý zabraňuje dráždivému kašľu.
4. Pomáha pri demencii
Vedci z Harvardskej Univerzity v Spojených štátoch amerických zistili, že starším ľuďom, ktorým bola diagnostikovaná demencia sa po mesiaci dennej konzumácie kakaového nápoja zlepšil prívod krvi do mozgu až o 8%.
5. Má antidiabetické účinky
Diabetici sa nemusia vyhýbať horkej čokoláde, pretože flavonoidy v nej znižujú tlak a zlepšujú metabolizmus. Štúdiou z roku 2018 sa podarilo dokázať, že konzumáciou 70% čokolády môžeme znížiť hladinu glukózy.
6. Zlepšené zdravie srdca
Flavonoidy sú chemické zlúčeniny, ktoré znižujú krvný tlak a zlepšujú prietok krvi do srdca. Ľudia, ktorí konzumujú horkú čokoládu majú veľmi nízku šancu dostať infarkt či mozgovú príhodu.
Štokholmskou štúdiou z roku 2009 je dokázané, že ľudia po infarkte, ktorí si pravidelne dopriali horkú čokoládu mali až o 66% menšiu pravdepodobnosť srdcového úmrtia v porovnaní s tými, ktorí čokoládu nejedli.
7. Horká čokoláda má priaznivý vplyv na plod dieťaťa
Vedci z Fínskej univerzity v Helsinkách robili výskum na tehotných ženách, ktorý mal potvrdiť priaznivý vplyv čokolády na ich dieťa. Počas určitého časového obdobia si budúce mamičky zaznamenávali úroveň stresu a množstvo skonzumovanej čokolády. Šesť mesiacov po pôrode matky tvrdili, že ich deti boli veselé a často sa smiali. Deti matiek, ktoré v tehotenstve konzumovali čokoládu mali menší strach z nových vecí ako deti matiek, ktoré ju nejedli.
8. Potláča chuť do jedla
Horká čokoláda udržuje chute na uzde. Výskumom z roku 2010 sa zistilo, že špecifický odor čokolády môže potlačiť chuť do jedla. Môžeme, teda predpokladať, že aj samotnou konzumáciou sa naša chuť do jedla zníži.
Ako si mám vybrať horkú čokoládu?
Najlepšie urobíte, ak sa pri výbere sústredíte na obsah kakaa v čokoláde. Tmavá čokoláda by mala pozostávať zo 70 a viac percent kakaa. Majte na pamäti, že čím viac kakaa obsahuje, tým bude čokoláda horkejšia.
Neskladujeme ju v chladničke, pretože sa na nej môže začať tvoriť biely film. Uchovávame skladkosť v suchej a chladnej miestnosti.
Ako často môžem konzumovať čokoládu?
Hoci je horká čokoláda pre náš organizmus prospešná, nepreháňajte to s ňou. Denne vám stačí zjesť jeden štvorček z tabuľky čokolády.
Použité zdroje:
- newscientist.com
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 1
- pubmed.ncbi.nlm.nih.gov 2
- ncbi.nlm.nih.gov
- faseb.onlinelibrary.wiley.com
- Knižná publikácia Sarah Hermanovej: Vedeli ste? Otázky a odpovede, ktoré vás zaskočia