Káva ako zázračný liek proti obezite a cukrovke?
Kofeín, známy stimulant, sa bežne považuje za energizujúcu látku, ktorá nám pomáha prekonať únavu a zvýšiť pozornosť. Avšak, v poslednej dobe sa ukazuje, že kofeín má aj ďalšie výhody pre náš organizmus, čím sa dostáva do stredobodu pozornosti v oblasti zdravia. Jeho účinky sa ukazujú ako prospešné aj v boji proti obezite a cukrovke, čo… Prečítať celé
Kofeín, známy stimulant, sa bežne považuje za energizujúcu látku, ktorá nám pomáha prekonať únavu a zvýšiť pozornosť. Avšak, v poslednej dobe sa ukazuje, že kofeín má aj ďalšie výhody pre náš organizmus, čím sa dostáva do stredobodu pozornosti v oblasti zdravia. Jeho účinky sa ukazujú ako prospešné aj v boji proti obezite a cukrovke, čo je veľmi zaujímavý objav pre mnohých ľudí, ktorí sa snažia zlepšiť svoje zdravie a životný štýl.
Nový výskum
Podľa nového výskumu vysoká hladina kofeínu v krvi môže redukovať množstvo telesného tuku a znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu. Tieto zistenia naznačujú, že bezkalorické nápoje obsahujúce kofeín by mohli byť účinným prostriedkom v boji proti obezite a cukrovke.
Vedci sa zamerali na už predtým uverejnený výskum, v ktorom sa potvrdilo, že konzumácia troch až piatich šálok kávy denne, obsahujúcej približne 70 až 150 miligramov kofeínu, môže znižovať riziko vzniku cukrovky 2. typu a kardiovaskulárnych ochorení. Avšak, keďže išlo iba o pozorovacie štúdie, bolo náročné určiť, či tieto účinky boli spôsobené kofeínom alebo inými faktormi.
Mendelova randomizácia
V tejto najnovšej štúdii odborníci použili techniku známu ako Mendelova randomizácia. Teda stanovili príčinu a následok na základe genetických dôkazov.
Presnejšie táto technika používa genetické varianty, ktoré ovplyvňujú daný rizikový faktor (ako napríklad hladinu kofeínu v krvi), aby sa posúdilo, či tento faktor skutočne spôsobuje ochorenie. Mendelova randomizácia poskytuje určitú výhodu oproti pozorovacím štúdiám, kde môže byť ťažšie určiť, či rizikový faktor spôsobuje daný stav alebo s ním iba súvisí.
Tím výskumníkov našiel dva bežné génové varianty spojené s rýchlosťou metabolizmu kofeínu. Použil ich na zistenie hladín kofeínu v krvi a či súvisia s nižším BMI a množstvom telesného tuku.
Strata hmotnosti a zníženie rizika cukrovky vďaka kofeínu ?
Kofeín zvyšuje funkciu metabolizmu, zvyšuje spaľovanie tukov a znižuje chuť do jedla. To môže byť dôvodom straty hmotnosti a tým aj rizika cukrovky 2. typu. Dokonca sa odhaduje, že denný príjem 100 miligramov kofeínu zvyšuje energetický výdaj približne o 100 kalórií za deň. Tieto zistenia by mohli byť dobrým odrazovým mostíkom pre odborníkov. Tí by v budúcnosti mohli využívať bezkalorické nápoje s kofeínom za účelom zníženia obezity a rizika cukrovky.
Liek na obezitu a cukrovku?
Doktor Stephen Lawrence z University of Warwick sa k štúdii vyjadril v zmysle, že výsledky sú v skutku zaujímavé. Zistenia môžu viesť k budúcim štúdiám, ktoré by mohli časom vyvinúť sľubné liečebné postupy. Zároveň ale spochybnil techniku, ktorú vedci zvolili.
Stephen Lawrence varuje, že kofeín nie je pre každého, pretože môže spôsobiť búšenie srdca. Bezkalorické nápoje s kofeínom nie sú účinnejšie ako tradičné metódy – zníženie príjmu kalórií a zvýšenie fyzickej aktivity. Aj keď nám tieto nápoje pomáhajú spaľovať tuky bez námahy, mali by sme ich užívať s mierou a s ohľadom na svoje zdravie.
Doktorka Katarina Kos (odborníčka v oblasti cukrovky a obezity) uvidela, že výskum ukázal potenciálne zdravotné prínosy pre ľudí s vysokou hladinou kofeínu v krvi, avšak neodporúča piť viac kávy.
Johns Hopkins Medicine potvrdil, že ranná šálka kávy môže mať pozitívny vplyv na naše zdravie. Konkrétne, kofeín môže pomôcť nášmu telu spracovať cukor a znižovať riziko niekoľkých zdravotných problémov, vrátane Parkinsonovej choroby, srdcového zlyhania, mŕtvice, Alzheimerovej choroby a rakoviny hrubého čreva. Navyše, konzumovaním kávy si môžeme predĺžiť život.
Avšak, je dôležité mať na pamäti, že nadmerné konzumovanie kofeínu môže mať negatívny vplyv na náš organizmus, preto by sme mali dodržiavať odporúčané množstvo a prispôsobiť ho svojim individuálnym potrebám a tolerancii.