Sprievodca svetom čajov: čierny, biely alebo zelený čaj?

Aby ste pochopili, čo robí čierny čaj čiernym a zelený zeleným, je dôležité vedieť, že všetky čaje pochádzajú z rovnakej rastliny, z Camellie sinensis. To, či je čaj čierny alebo zelený, určuje odroda čajovníka a spôsob spracovania jeho listov. Čierny čaj Čierny čaj bol objavený v Číne a bol prvým druhom čaju, ktorý sa dostal… Prečítať celé
Vydané 13. septembra 2022 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , , , , , ,

Aby ste pochopili, čo robí čierny čaj čiernym a zelený zeleným, je dôležité vedieť, že všetky čaje pochádzajú z rovnakej rastliny, z Camellie sinensis. To, či je čaj čierny alebo zelený, určuje odroda čajovníka a spôsob spracovania jeho listov.

čaj

Foto: Content Pixie

Čierny čaj

Čierny čaj bol objavený v Číne a bol prvým druhom čaju, ktorý sa dostal do Európy a na Stredný východ. Preto niet divu, že tento druh čaju je na Západe najobľúbenejším, pravdepodobne vďaka svojej výraznej chuti a dlhej trvanlivosti. Kategória čierneho čaju je rozmanitá a zahŕňa niekoľko populárnych odrôd, ako sú napríklad English breakfast alebo Earl Grey. Čierny čaj sa môže podávať teplý aj studený.

 

Ako sa vyrába čierny čaj

Lístky čierneho čaju sa pred spracovaním a sušením nechajú úplne oxidovať, vďaka čomu získajú tmavohnedú farbu a charakteristickú chuť.

Čierny čaj sa vyrába predovšetkým v Číne a Indii. Medzi ďalšie krajiny, ktoré sú na vzostupe a ktoré vyvážajú čierny čaj, patria Srí Lanka, Nepál, Vietnam a Keňa. Indické čierne čaje sú vo všeobecnosti silnejšie a robustnejšie a často sa podávajú k raňajkám. Dobre znášajú pridanie mlieka a sladidla.

INZERCIA

Čierny čaj je bohatý na antioxidanty, ktoré priaznivo pôsobia na zdravie srdca a čriev. Znižuje LDL cholesterol, krvný tlak a hladiny cukru v krvi.

Čierny čaj s mliekom:

Predpokladá sa, že Angličania neboli prví, ktorí si začali dávať mlieko do čaju. Do Británie sa čaj dostal až v roku 1660, avšak v roku 1655 holandský cestovateľ menom Jean Nieuhoff zažil čaj s mliekom na bankete v Kantone, ktorý usporiadal čínsky cisár Šun-č‘. Takisto Tibeťania používali maslo na ochutenie čaju už v 10. storočí. Maslo pridávali do čaju kvôli vysokému obsahu kalórií v jačom masle. V Európe sa o zavedenie tohto zvyku zaslúžila Madame de la Sabliere, ktorá podávala vo svojom slávnom parížskom salóne čaj s mliekom.

  • Zohrejte 1 šálku (200 ml) vody.
  • Horúcu vodu nalejte do čajníku. Do čajníku pridajte 1 lyžičku (2 g) lístkov čierneho čaju.
  • Lúhujte ho 4 – 5 minút.
  • Čaj preceďte a nalejte do šálky.
  • Pridajte lyžicu zohriateho mlieka a dobre premiešajte.
  • Podľa chuti pridajte cukor.
  • Vychutnajte si čaj.

 

Zelený čaj

Matcha a zelený čaj pochádzajú z tej istej rastliny ako ostatné čaje. Hlavné rozdiely sú v ich výrobných procesoch a obsahu konečného produktu.

 

Ako sa vyrába zelený čaj

Zelený čaj sa zozbiera a potom sa okamžite varí v pare alebo na panvici, aby sa zastavil proces oxidácie. Zastavenie oxidácie krátko po zbere dáva lístkom zeleného čaju jasne zelenú farbu a ľahkú rastlinnú chuť. Čajové lístky sa potom zrolujú alebo vylisujú do konečného tvaru a usušia.

Pre výrobu matcha čaju sa čajovník pestuje v tieni v posledných týždňoch zberu. Po zbere výrobcovia lístky rýchlo sušia, aby sa minimalizovala oxidácia. Potom z listov odstránia stonky a žilky a rozomelú ich na jemný, jasne zelený prášok.

Zelený čaj sa vyrába najmä v Číne a Japonsku. Japonské čaje sa niekedy pred zberom niekoľko týždňov tienia, čím sa v nich zvyšuje obsah chlorofylu, kofeínu a l-theanínu. Medzi obľúbené japonské zelené čaje patria Sencha, Kukicha a Gyokuro.

Zdravotné účinky zeleného čaju sú známe už po stáročia. Štúdie naznačujú, že konzumácia zeleného čaju môže pozitívne ovplyvniť zdravie pokožky, pomôcť pri chudnutí a znížiť riziko kardiovaskulárnych ochorení.

5 zaujímavých ingrediencií, ktoré môžete pridať do zeleného čaju:

  • mäta,
  • zázvor,
  • med,
  • citrón,
  • bazalka.

 

Biely čaj

Biely čaj je možno menej známym členom čajovej rodiny. Je najmenej spracovávaným a oxidovaným čajom z najčerstvejších lístkov a neotvorených púčikov rastliny camellia sinensis. Biely čaj je jedným z najjemnejších odrôd čaju, čo mu dodáva jedinečnú a voňavú chuť.

 

Ako sa vyrába biely čaj

Na rozdiel od iných odrôd čaju sa pri bielych čajoch  zbiera najmladší výrastok na čajovom kríku, ešte pred otvorením lístkov. Potom sa výrastky okamžite sušia, aby sa zabránilo ich oxidácii.

Keďže biely čaj je najmenej spracovaný zo všetkých pravých čajov, obsahuje aj najviac antioxidantov. Katechíny v bielom čaji môžu pomôcť znížiť krvný tlak, zlepšiť krvný obeh a znížiť riziko srdcových ochorení.

Biely čaj je najlepšie piť čistý, bez pridania akejkoľvek inej príchute. Pridanie mlieka, cukru, citrónu alebo akéhokoľvek korenia naruší chuť tohoto delikátneho čaju.

Pokračujte na ďalší príspevok »