ZDRAVIE
Zníženie denného príjmu soli o jediný gram môže mať blahodarné účinky na zdravie, naznačuje štúdia
Svetová zdravotnícka organizácia odporúča denne prijať maximálne päť gramov soli.
Nadmerná konzumácia soli vedie k viacerým zdravotným ťažkostiam ako srdcovocievne choroby či problémy s obličkami.

Lenka Šamajová
Rodáčka z Kysúc, ktorá žije v Trnave. Písanie je jej blízke od strednej školy, pričom už tretí rok študuje na fakulte masmediálnej komunikácie. Od októbra 2021 pôsobí ako stážistka v denníku SME. Okrem toho pôsobila ako redaktorka v Startitupe, aktuálne píše pre UnitedLife. Vo voľnom čase nepohrdne ani poéziou.
Zvyknete do svojich pokrmov pridať viac soli? Ako je už známe, všetkého veľa škodí, a to platí aj v tomto prípade. Nadmerná konzumácia soli sa spája s viacerými zdravotnými ťažkosťami, na čo apelujú aj odborníci, ktorí sa s nimi v ambulanciách stretávajú takmer každodenne.
Príkladom sú kardiovaskulárne ochorenia, ktoré patria k najčastejším príčinám úmrtí na svete. Ako uvádza Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI), ide aj o problém Slovenska, keďže v rámci našej krajiny pribúda čoraz viac ľudí s vysokým tlakom a obetí infarktom. Výnimku netvoria ani mladšie ročníky, v priebehu posledných rokov ich srdcovocievne choroby postihujú omnoho častejšie.
Možno sa pýtate, aký má súvis nadmerný príjem soli s danými ťažkosťami. Ako informuje portál ScienceAlert, prílišná konzumácia soli zvyšuje krvný tlak, čo môže viesť ku kardiovaskulárnym problémom. Na danú súvislosť poukázala aj štúdia z roku 2022, ktorá prišla s prekvapivými výsledkami.
Aj malý krok môže predĺžiť váš život
Autori spomínanej štúdie sa zamerali na zdravotné údaje dospelých ľudí v Číne. Z ich záverov vyplýva, že už len malá zmena v ich jedálničku im môže o pár rokov predĺžiť život. Stačí, ak svoj denný príjem soli znížia len o jeden gram. Zabrániť tak môžu deviatim miliónom prípadom mŕtvice a srdcového infarktu do roku 2030.
Bežný obyvateľ Číny skonzumuje počas dňa v priemere 11 gramov soli. Ide omnoho väčšiu hodnotu ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Podľa nej vhodnú dennú dávku tvorí päť gramov.
Výskumníci danú problematiku opäť preskúmali, pričom sa zamerali na najnovšie štatistiky zahŕňajúce údaje o veľkosti populácie, spotrebe soli, krvnom tlaku a miere chorôb.

Nadmerná konzumácia soli vedie k vzniku viacerých zdravotných problémov. Zdroj: pexels.com
„Predchádzajúce odhady zdravotného vplyvu zníženia príjmu soli v Číne používali buď zastarané alebo inak nespoľahlivé zdroje údajov a nezohľadňovali dlhší účinok zníženia soli na krvný tlak počas niekoľkých rokov,“ uvádzajú vedci vo svojom článku.
Vedecký tím tak určil ďalšie dva míľniky, ktoré sa týkajú zníženej konzumácie soli. Okrem poklesu o jeden gram vyčlenili ciele v podobe zníženia spotreby o 3,2 gramu a odporúčaných piatich gramov do roku 2030. Ide o potenciálnu cestu, ako možno predísť až dvojnásobnému počtu úmrtí súvisiacich s kardiovaskulárnymi ochoreniami.
Ako znížiť denný príjem soli?
Zníženie príjmu soli by mohlo viesť k viacerým pozitívnym účinkom na zdravie. Jej zvýšená konzumácia sa okrem srdcovocievnych chorôb spája aj s určitými typmi rakoviny či problémami s obličkami.
Existuje viacero spôsobov, ako dodržať odporúčanú dennú dávku. Ako píše denník SME, najjednoduchšie je, pokiaľ si jedlo budete pripravovať doma. Získate tak kontrolu nad tým, koľko soli vaše pokrmy obsahujú.
Vyhnite sa spracovaným mäsovým výrobkom ako lančmít, slanina, klobásy, salámy a šunky. Naopak, do svojho jedálnička zaraďte čerstvé mäso. To isté platí aj pre ovocie a zeleninu. V prípade, že musíte použiť konzervované druhy, uistite sa, že sú dobre prepláchnuté vo vode.
Rovnako sa odporúča, aby ste soľ vymenili za korenie a bylinky. Pri nákupe dbajte na to, aby koreninové zmesi neobsahovali soľ. Ako dochucovadlo používajte najmä bylinky, cesnak, zázvor, ocot či citrón.

Soľ môžete nahradiť koreninami a bylinkami. Zdroj: pexels.com
Soli sa nemusíte úplne vyhnúť, avšak pridávajte ju do jedla až na úplnom konci. Síce menej slané jedlo na vás spočiatku môže pôsobiť mdlo, časom sa vaše chute prispôsobia daným úpravám. U každého je to individuálne, no zväčša ide o obdobie šiestich až ôsmich mesiacov.
Dôležité je aj sledovať zloženie na etikete potravín. Až 75 % soli sa zvykne nachádzať v priemyselne spracovaných potravinách ako je chlieb, cereálie, pochutiny alebo polotovary.
To, koľko soli, prípadne sodíka, jednotlivé výrobky obsahujú, si môžete overiť na etikete v kolónke výživové údaje. V prípade, že na jednu porciu obsahujú viac ako 500 miligramov sodíka, radšej sa im vyhnite. Na jednu potravinu ide o veľké množstvo soli, čím by ste prekročili svoj denný limit.