EXTRA
Ktoré z týchto bizarných jedál, ktoré sú v istých častiach sveta delikatesami by ste ochutnali?
Smradľavý žralok, živá chobotnica či tarantula znejú ešte nevinne oproti kuriozitám ako opičia lebka či hovädzie oči, kde je vaša gurmánska hranica?
Svet je plný kulinárskych špecialít a kuriozít zároveň, no verili by ste, že niektorí ľudia bežne konzumujú jedlá z tohto zoznamu?
Kultový seriál Addamsovci oproti tomuto vyzerá ako partia amatérov, čo myslíte?
# 1. Balut – Filipíny
Balut je varený kačací zárodok vo vaječnej škrupine, ktorý sa konzumuje aj s embryom.
Tento špecifický pokrm je na Filipínach považovaný za delikatesu a je obľúbeným pouličným jedlom.
Pre mnohých turistov môže byť predstava zjedenia nevyvinutého vtáka skutočným kultúrnym šokom.
Ak sa chystáte do tejto časti sveta a ani vám sa táto vízia nezdá lákava, pri streetfode si dajte radšej pozor.
# 2. Surströmming – Švédsko
Surströmming je fermentovaný sleď, ktorý sa tradične konzumuje v Škandinávii.
Tento rybí pokrm je známy svojou extrémne prenikavou vôňou, ktorá je často opisovaná ako jedna z najnepríjemnejších vôní na svete.
Napriek tomu má v severnej Európe svojich fanúšikov, ktorí naň nedajú dopustiť.
# 3. Casu Marzu – Taliansko (Sardínia)
Casu Marzu je ovčí syr, ktorý sa fermentuje za pomoci lariev múch.
Tento syr je známy tým, že larvy sa v ňom hýbu aj počas konzumácie.
Niektorí ľudia ich radšej odstránia, iní ich však jedia spolu so syrom.
Casu Marzu je nelegálny v mnohých krajinách, ale na Sardínii je to tradičná pochúťka.
# 4. Hákarl – Island
Islandský hákarl je fermentované mäso zo žraloka grónskeho, ktoré sa necháva hniť v zemi a následne sa suší na vzduchu.
Tento proces je nevyhnutný, pretože čerstvé mäso žraloka je jedovaté.
Hákarl má špecifickú vôňu amoniaku a výrazne rybaciu chuť.
Pre väčšinu návštevníkov Islandu je to skôr výzva než kulinársky zážitok.
# 5. Sannakji – Južná Kórea
Sannakji je živá chobotnica, ktorá sa podáva surová a nakrájaná na kúsky.
Kúsky chobotnice sa na tanieri stále hýbu a často sa jedia so sezamovým olejom.
Pre kozumentov je výzvou nielen konzistencia, ale aj to, aby sa im kúsok neprilepil v ústach či v hrdle.
# 6. Fugu – Japonsko
Fugu je jedovatá ryba, ktorú môžu pripravovať len certifikovaní šéfkuchári, pretože jej nesprávna príprava môže viesť k smrti.
Napriek riziku je fugu v Japonsku považovaná za delikatesu a mnoho gurmánov sa na ňu teší pre jej jemnú a špecifickú chuť.
# 7. Kopi Luwak – Indonézia
Tento druh kávy patrí medzi najdrahšie na svete a je zaujímavý najmä spôsobom, akým sa získava.
Zrná kávy prechádzajú tráviacim traktom cibetiek (malých šeliem) a následne sa z ich trusu zbierajú, čistia a pražia.
Výsledná káva má špecifickú chuť, ktorú mnohí opisujú ako jemnejšiu a menej horkú.
# 8. Escamoles – Mexiko
Escamoles sú larvy mravcov, ktoré sa v Mexiku považujú za delikatesu.
Tieto „hmyzie kaviáre“ sa často podávajú so štipľavými omáčkami a jedia sa s tortillami.
Chuťou pripomínajú orechy a sú považované za skutočnú lahôdku.
# 9. Tarantula – Kambodža
V Kambodži sú tarantuly vyprážané a podávané ako obľúbené pouličné jedlo.
Toto jedlo má chrumkavú konzistenciu a jemnú chuť, ktorá pripomína krabie mäso.
Pre mnohých návštevníkov je to jedinečná skúsenosť, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou kultúry.
Z týchto jedál by ste si možno ešte vybrali, ale čo poviete na tieto bizáriky?
# 10. Hovädzie oči – Nigéria
V niektorých oblastiach Nigérie sa hovädzie oči považujú za delikatesu.
Oči sa podávajú varené alebo grilované a majú želatínovú konzistenciu.
Pre mnoho miestnych je to lahôdka, ktorá sa podáva pri slávnostných príležitostiach.
Patríte medzi nich alebo by ste tento chod vynechali?
# 11. Červy mopane – Južná Afrika
Červy mopane sú veľké húsenice, ktoré sa v niektorých afrických krajinách, ako Zimbabwe a Južná Afrika, považujú za dôležitý zdroj bielkovín.
Po zbere sa sušia alebo smažia a konzumujú sa ako snack.
Majú chrumkavú konzistenciu a sú bohaté na výživné látky. Presvedčilo vás to aby ste ich vyskúšali?
# 12. Krv a mlieko – Masajovia, Keňa a Tanzánia
Pre kmeň Masajov je zmes krvi a mlieka základným pokrmom.
Krv sa odoberá z krkov zvierat, bez toho aby ich zabili, a mieša sa s mliekom.
Táto vysokovýživná zmes je pre Masajov zdrojom energie a je dôležitou súčasťou ich tradičnej stravy.
# 13. Varené lebky opíc – Amazónia
Niektoré domorodé kmene v Amazónii tradične konzumujú varené opičie mäso, vrátane lebiek opíc.
Tento rituálny pokrm sa často podáva pri významných udalostiach alebo oslavách a pre mnohé kmene má spirituálny význam.
Konzumácia opičieho mäsa je už v dnešnej dobe zriedkavejšia, kvôli ochrane ohrozených druhov.
# 14. Termitia kaša – Kmeň San, Botswana a Namíbia
Kmeň San v púšti Kalahari často konzumuje termity, ktoré sú bohaté na bielkoviny.
Termity sa zbierajú priamo z kopcov a následne sa varia a pripravujú ako kaša alebo pastovitá zmes, ktorá sa konzumuje počas dlhých pochodov.