Vyskúšajte smoothie: recept ako na to, tipy a čomu sa naopak vyhnúť?
Smoothie valcuje svet a zdá sa, že len tak skoro tento gastronomický trend neutíchne. Spolu s nápojom sa veľmi darí aj smoothie bowls, miskám s pestrou zmesou ovocia, farieb, konzistencií a chutí. Vyzerá to tak, že čo nevidieť budú malé obchodíky so smoothie bowls za každým rohom a novinka určite neobíde ani Slovensko.
Popularitu získavanú také smoothie misky, ktoré sa podávajú chladené. Je to bomba (vo výlučne pozitívnom duchu) pre chuťové poháriky, navyše si ponecháva všetko zdravé z tradičného ovocného šalátu a zeleniny. Mrazené ovocie je vhodné ako na raňajky, tak aj po obede ako dezert a tiež ako večerné pochutenie, ktoré nezaťažuje žalúdok. Akoby ste si dali pohár zmrzliny, ale zdravší a bohatší.
Prečítajte si náš článok o smoothies: Alchýmia zelených nápojov
Ak máte mixér na výrobu smoothie, môžete sa do výroby tejto na pohľad luxusnej chuťovky pustiť aj hneď. Ak nemáte, odporúčame vám ho kúpiť, pretože sa pripravujete naozaj o veľa. Postup prípravy je totiž veľmi jednoduchý.
Recept a postup
Dôležité je používať čo najmenej tekutín a mať dobrý mixér na výrobu smoothie, ktorý dokáže sekať aj mrazené ovocie. Použiť môžete akékoľvek ovocie, pri príprave tohto receptu boli použité:
- 2 mrazené banány (nakrájané na kolieska ešte pred zmrazením)
- 2 dlane mrazených malín
- trocha mandľového mlieka
1. Všetko mrazené ovocie vložte do mixéra a nechajte 10 – 15 minút stáť, aby sa mierne rozmrazilo.
2. Začnite zmes mixovať, zastavte, počkajte, kým hmota padne na dno a znova mixujte. Opakujte viackrát, až kým hmota pripomenie konzistenciu kvalitnej zmrzliny.
3. Ak sa rozsekané ovocie nestáva kašovitou hmotou, pridajte od oka trocha mandľového mlieka, prípadne kvalitného ovocného džúsu. Mixujte dovtedy, kým hmota vyzerá ako na fotografii nižšie:
4. Vytvorené studené smoothie vložte do misiek a na vrch dajte čokoľvek, čo vám chutí.
Nezabúdajte, že smoothie by malo byť za každých okolností zdravé, preto to nepreháňajte s používaním cukrov, čokolády alebo iných chuťových doplnkov. Ideálne je túto, v našom prípade ružovú, zmes obohatiť o čerešne, maliny, jahody, ananás, liči alebo orechovú zmes. Je dobré túto posýpku nakrájať, aby sa už potom dala jesť iba lyžicou.
Je to veľmi jednoduché a pritom krásne a zdravé – také by malo byť každé jedlo a každá pochúťka v modernom svete, v ktorom nemáme priveľa času a chceme konzumovať iba kvalitné veci.
Smoothie z mrazeného ovocia je tiež ideálne ako dezert pre návštevy, kedy môžete zanechať výborný dojem.