Zdravie a imunita

Oslabená imunita a únava počas zimy: Aké vitamíny potrebujeme, aby sme zostali zdraví?

Efektívnosť imunitného systému dokáže zaručiť jedine dostatočný príjem vitamínov.
Nedostatok vitamínov často súvisí s vašou stravou.
Vydané 3. januára 2024 / Autor / Obsahuje tieto témy: , ,

V zimnom období na nás často útočia rôzne virózy a chrípky.

Dôvodom je, že v zime sa náš imunitný systém oslabí a vírusy sa šíria jednoduchšie a rýchlejšie.

Efektívnosť imunitného systému dokáže zaručiť dostatočný príjem vitamínov.

Vitamíny sú zlúčeniny organickej povahy, ktoré majú rôznorodú ale pomerne jednoduchú chemickú štruktúru.

Sme odkázaní na príjem vitamínov v potrave, píše zdravoteka.sk.

Každý vitamín sa nachádza vo viac ako jednom druhu potravín a niektoré potraviny sú obohatené o vitamíny, uvádza portál verywellhealth.com.

INZERCIA

Aké vitamíny potrebujeme, aby sme zostali zdraví?

Vitamín D

Zvyšuje imunitnú odpoveď proti rôznym infekciám, najmä infekciám horných dýchacích ciest, ako je prechladnutie, kašeľ alebo chrípka.

Funguje tiež na moduláciu zápalu v tele, ktorý je bežným faktorom pri chorobách.

Väčšina ľudí si neuvedomuje, že trpí nedostatkom vitamínu D, pretože jeho prejavy sú obyčajne veľmi mierne, bez subjektívnych príznakov.

Ide skôr o únavu a malátnosť, ktorú veľakrát pripisujeme iným okolnostiam.

Chronický deficit vitamínu D zvyšuje napríklad u žien riziko karcinómu prsníka, gynekologické karcinómy a u všetkých riziko karcinómu pľúc.

Nedostatok vitamínu D

Dôvodov, prečo dnes ľudia trpia nedostatkom vitamínu D, je viacero.

Príčinou sa môže javiť napríklad to, že väčšinu svojho času trávia v uzavretých priestoroch a počas pobytu vonku sa natierajú slnečnými krémami.

Podstatnú úlohu zohráva aj fakt, že strava ľudí v moderných krajinách je na tento životne dôležitý vitamín veľmi chudobná, píše fitnessrevolution.sk.

Potraviny bohaté na vitamín D

  • Ryby bohaté na tuky: napríklad losos
  • Olej z treščej pečene
  • Tuniak
  • Žĺtka z vajíčok
  • Huby
  • Sleď a sardinky
  • Krevety

Vitamín C

Vitamín C je už dlho spájaný s posilňovaním imunitného systému a bojom proti kašľu a prechladnutiu – bráni totiž množeniu vírusov a zlepšuje funkciu imunitných buniek.

Ukázalo sa, že ovplyvňuje odolnosť proti baktériám a vírusom, ako aj znižuje závažnosť a dĺžku času, počas ktorého sa môžeme cítiť zle, o 1 až 1,5 dňa.

Telo si vitamín C nedokáže uchovávať, preto sa snažte zaradiť ho denne z viacerých zdrojov, uvádza portál forthwithlife.co.uk.

Prečo potrebujeme vitamín C?

Vitamín C je potrebný pre tvorbu kolagénu. Tiež je dobrý pre prevenciu rakoviny či ochorení zraku.

Podporuje imunitu a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.

Potraviny bohaté na vitamín C

Vitamín C nájdeme v rôznych potravinách, predovšetkým však v ovocí a zelenine.

Dobrými zdrojmi sú:

  • šípky
  • petržlen
  • citrusové ovocie (pomaranče, citróny)
  • červená a zelená paprika
  • jahody
  • paradajky
  • kapusta
  • brokolica
  • listová zelenina či zemiaky

Vitamín A

Je to kľúčový vitamín pre rast, vývin a dozrievanie tkanív v tele, najmä pre zdravý rast a kvalitu kostí a zubov.

Taktiež zohráva dôležitú úlohu pri ochrane slizníc pred infekciami a je základom pri vytváraní fotosenzitívneho pigmentu, ktorý je kľúčový pre zrak.

Pomáha taktiež pri zneškodňovaní a neutralizácii toxických látok, píše web vitaminyprezdravie.sk.

Deficit vitamínu A

Keďže je tento vitamín kľúčový pri látkovej premene a tvorbe kolagénu v tele, jeho deficit sa prejavuje popraskanou a suchou pokožku, suchými lámavými vlasmi a nechtami.

Taktiež sa deficit môže prejaviť tráviacimi problémami a problémami so zrakom.

Potraviny bohaté na vitamín A

Vitamín A sa nachádza vo veľkom množstve potravín.

Získavame ho prostredníctvom stravy v dvoch formách. Samotný vitamín A, teda retinol, získavame zo živočíšnych zdrojov.

Kde sa nachádza vitamín A?

Rastlinné zdroje:

  • Sladké zemiaky
  • Mrkva
  • Tekvica
  • Paprika
  • Špenát

Živočíšne zdroje:

  • Rybie oleje
  • Pečene
  • Mliečne produkty
  • Vajíčka
  • Ryby

Omega 3

Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre naše zdravie.

Telo si ich však nevie samo vytvoriť, preto ich potrebujeme prijímať v potrave.

Omega-3 mastné kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri správnej tvorbe bunkových membrán a ovplyvňujú mnohé metabolické procesy v našom tele.

Preto je dôležité zabezpečiť ich dostatočný príjem v strave, najmä kvôli ich pozitívnym účinkom na naše cievy, udržanie správnej hladiny cholesterolu, správnu činnosť mozgu a zdravé srdce.

Potraviny bohaté na Omega 3

  • Ryby bohaté na tuky ako je divoký losos, makrela a sleď
  • Vlašské orechy
  • Konopné semienka
  • Chia semienka
  • Ružičkový kel
  • Olej z rias

Zinok

Je významným hráčom pri podpore imunitných reakcií, podieľa sa na syntéze bielkovín a DNA.

Prispieva k zrýchleniu procesu hojenia rán a delenia buniek.

Taktiež podporuje zdravý vývoj plodu počas tehotenstva.

Na webe kompava.sk sa píše, že zinok je minerál, ktorý sa nachádza v tele len v nepatrnom množstve, no napriek tomu je pre jeho zdravé fungovanie nenahraditeľný.

Naše telo si ho nedokáže samo vytvoriť, preto ho musíme prijať v strave v dostatočnom množstve.

Potraviny bohaté na zinok

  • morské živočíchy
  • pšenica,
  • pšeničné otruby
  • prírodná ryža
  • slnečnicové semená
  • mak
  • strukoviny
  • tekvicové semená
  • mäso
  • huby
  • pivovarnícke droždie a žĺtky
  • jedlé morské riasy

Selén

Selén má výborné antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti voľným radikálom z prostredia.

Práve vďaka tomu je jeho užívanie spájané so znižovaním rizika vzniku rakoviny.

Okrem toho selén pozitívne vplýva na správne fungovanie imunitného systému, štítnej žľazy a prispieva k správnej funkcii srdca.

Tiež zlepšenie stav vlasov a nechtov

tehotenstve sa selén odporúča užívať najmä preto, že je nevyhnutný pre správny rast a vývoj plodu.

Potraviny bohaté na selén

  • ryby
  • morské plody
  • strukoviny
  • pečeň (vnútornosti)
  • para orechy
  • avokádo
  • syry a mliečne výrobky

Pokračujte na ďalší príspevok »