Zdravie a imunita
Oslabená imunita a únava počas zimy: Aké vitamíny potrebujeme, aby sme zostali zdraví?
Efektívnosť imunitného systému dokáže zaručiť jedine dostatočný príjem vitamínov.
Nedostatok vitamínov často súvisí s vašou stravou.
V zimnom období na nás často útočia rôzne virózy a chrípky.
Dôvodom je, že v zime sa náš imunitný systém oslabí a vírusy sa šíria jednoduchšie a rýchlejšie.
Efektívnosť imunitného systému dokáže zaručiť dostatočný príjem vitamínov.
Vitamíny sú zlúčeniny organickej povahy, ktoré majú rôznorodú ale pomerne jednoduchú chemickú štruktúru.
Sme odkázaní na príjem vitamínov v potrave, píše zdravoteka.sk.
Každý vitamín sa nachádza vo viac ako jednom druhu potravín a niektoré potraviny sú obohatené o vitamíny, uvádza portál verywellhealth.com.
Aké vitamíny potrebujeme, aby sme zostali zdraví?
Vitamín D
Zvyšuje imunitnú odpoveď proti rôznym infekciám, najmä infekciám horných dýchacích ciest, ako je prechladnutie, kašeľ alebo chrípka.
Funguje tiež na moduláciu zápalu v tele, ktorý je bežným faktorom pri chorobách.
Väčšina ľudí si neuvedomuje, že trpí nedostatkom vitamínu D, pretože jeho prejavy sú obyčajne veľmi mierne, bez subjektívnych príznakov.
Ide skôr o únavu a malátnosť, ktorú veľakrát pripisujeme iným okolnostiam.
Chronický deficit vitamínu D zvyšuje napríklad u žien riziko karcinómu prsníka, gynekologické karcinómy a u všetkých riziko karcinómu pľúc.
Nedostatok vitamínu D
Dôvodov, prečo dnes ľudia trpia nedostatkom vitamínu D, je viacero.
Príčinou sa môže javiť napríklad to, že väčšinu svojho času trávia v uzavretých priestoroch a počas pobytu vonku sa natierajú slnečnými krémami.
Podstatnú úlohu zohráva aj fakt, že strava ľudí v moderných krajinách je na tento životne dôležitý vitamín veľmi chudobná, píše fitnessrevolution.sk.
Potraviny bohaté na vitamín D
- Ryby bohaté na tuky: napríklad losos
- Olej z treščej pečene
- Tuniak
- Žĺtka z vajíčok
- Huby
- Sleď a sardinky
- Krevety
Vitamín C
Vitamín C je už dlho spájaný s posilňovaním imunitného systému a bojom proti kašľu a prechladnutiu – bráni totiž množeniu vírusov a zlepšuje funkciu imunitných buniek.
Ukázalo sa, že ovplyvňuje odolnosť proti baktériám a vírusom, ako aj znižuje závažnosť a dĺžku času, počas ktorého sa môžeme cítiť zle, o 1 až 1,5 dňa.
Telo si vitamín C nedokáže uchovávať, preto sa snažte zaradiť ho denne z viacerých zdrojov, uvádza portál forthwithlife.co.uk.
Prečo potrebujeme vitamín C?
Vitamín C je potrebný pre tvorbu kolagénu. Tiež je dobrý pre prevenciu rakoviny či ochorení zraku.
Podporuje imunitu a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení.
Potraviny bohaté na vitamín C
Vitamín C nájdeme v rôznych potravinách, predovšetkým však v ovocí a zelenine.
Dobrými zdrojmi sú:
- šípky
- petržlen
- citrusové ovocie (pomaranče, citróny)
- červená a zelená paprika
- jahody
- paradajky
- kapusta
- brokolica
- listová zelenina či zemiaky
Vitamín A
Je to kľúčový vitamín pre rast, vývin a dozrievanie tkanív v tele, najmä pre zdravý rast a kvalitu kostí a zubov.
Taktiež zohráva dôležitú úlohu pri ochrane slizníc pred infekciami a je základom pri vytváraní fotosenzitívneho pigmentu, ktorý je kľúčový pre zrak.
Pomáha taktiež pri zneškodňovaní a neutralizácii toxických látok, píše web vitaminyprezdravie.sk.
Deficit vitamínu A
Keďže je tento vitamín kľúčový pri látkovej premene a tvorbe kolagénu v tele, jeho deficit sa prejavuje popraskanou a suchou pokožku, suchými lámavými vlasmi a nechtami.
Taktiež sa deficit môže prejaviť tráviacimi problémami a problémami so zrakom.
Potraviny bohaté na vitamín A
Vitamín A sa nachádza vo veľkom množstve potravín.
Získavame ho prostredníctvom stravy v dvoch formách. Samotný vitamín A, teda retinol, získavame zo živočíšnych zdrojov.
Kde sa nachádza vitamín A?
Rastlinné zdroje:
- Sladké zemiaky
- Mrkva
- Tekvica
- Paprika
- Špenát
Živočíšne zdroje:
- Rybie oleje
- Pečene
- Mliečne produkty
- Vajíčka
- Ryby
Omega 3
Omega-3 nenasýtené mastné kyseliny sú nevyhnutné pre naše zdravie.
Telo si ich však nevie samo vytvoriť, preto ich potrebujeme prijímať v potrave.
Omega-3 mastné kyseliny hrajú dôležitú úlohu pri správnej tvorbe bunkových membrán a ovplyvňujú mnohé metabolické procesy v našom tele.
Preto je dôležité zabezpečiť ich dostatočný príjem v strave, najmä kvôli ich pozitívnym účinkom na naše cievy, udržanie správnej hladiny cholesterolu, správnu činnosť mozgu a zdravé srdce.
Potraviny bohaté na Omega 3
- Ryby bohaté na tuky ako je divoký losos, makrela a sleď
- Vlašské orechy
- Konopné semienka
- Chia semienka
- Ružičkový kel
- Olej z rias
Zinok
Je významným hráčom pri podpore imunitných reakcií, podieľa sa na syntéze bielkovín a DNA.
Prispieva k zrýchleniu procesu hojenia rán a delenia buniek.
Taktiež podporuje zdravý vývoj plodu počas tehotenstva.
Na webe kompava.sk sa píše, že zinok je minerál, ktorý sa nachádza v tele len v nepatrnom množstve, no napriek tomu je pre jeho zdravé fungovanie nenahraditeľný.
Naše telo si ho nedokáže samo vytvoriť, preto ho musíme prijať v strave v dostatočnom množstve.
Potraviny bohaté na zinok
- morské živočíchy
- pšenica,
- pšeničné otruby
- prírodná ryža
- slnečnicové semená
- mak
- strukoviny
- tekvicové semená
- mäso
- huby
- pivovarnícke droždie a žĺtky
- jedlé morské riasy
Selén
Selén má výborné antioxidačné vlastnosti, ktoré pôsobia proti voľným radikálom z prostredia.
Práve vďaka tomu je jeho užívanie spájané so znižovaním rizika vzniku rakoviny.
Okrem toho selén pozitívne vplýva na správne fungovanie imunitného systému, štítnej žľazy a prispieva k správnej funkcii srdca.
Tiež zlepšenie stav vlasov a nechtov.
V tehotenstve sa selén odporúča užívať najmä preto, že je nevyhnutný pre správny rast a vývoj plodu.
Potraviny bohaté na selén
- ryby
- morské plody
- strukoviny
- pečeň (vnútornosti)
- para orechy
- avokádo
- syry a mliečne výrobky