Zdravotné riziko
Mali by sme sa vyhýbať rybám kvôli ortuti?
Faktom je, že niektoré druhy rýb môžu obsahovať vysoké množstvo ortuti, ktorá je toxická. Prečo ortuť predstavuje problém? Okrem toho, že s ortuťou sa prvýkrát stretávame v Periodickej tabuľke prvkov, tak je súčasťou aj nášho životného prostredia. Nachádzame ju vo vzduchu, vode i pôde. Keďže padá zo vzduchu veľmi ľahko kontaminuje vodu, v ktorej sa mení na metylortuť. Uvoľňuje sa niekoľkými… Prečítať celé
Faktom je, že niektoré druhy rýb môžu obsahovať vysoké množstvo ortuti, ktorá je toxická.
Prečo ortuť predstavuje problém?
Okrem toho, že s ortuťou sa prvýkrát stretávame v Periodickej tabuľke prvkov, tak je súčasťou aj nášho životného prostredia. Nachádzame ju vo vzduchu, vode i pôde. Keďže padá zo vzduchu veľmi ľahko kontaminuje vodu, v ktorej sa mení na metylortuť. Uvoľňuje sa niekoľkými spôsobmi, vrátane priemyselných a poľnohospodárskych procesov (spaľovanie uhlia, spaľovaní fosílnych palív, spaľovaním odpadu, erupcie a podobne). Ortuť je prirodzene sa vyskytujúci ťažký kov. V telách rýb sa môže hromadiť vo forme metylortuti, ktorá je vysoko toxická.
Metylortuť sa viaže na tkanivové proteíny človeka (napríklad svaly). Technické spracovanie potravín výrazne neznižuje množstvo ortuti v rybách
Vysoký obsah ortuti
Množstvo ortuti v rybách a iných morských plodoch závisí od druhu a úrovne znečistenia ich životného prostredia. Platí, že čím väčšia je ryba (žralok, čerstvý tuniak, kráľovská makrela a podobne) a čím dlhšie žije, tým viac ortuti obsahuje. Je to z toho dôvodu, že veľké ryby jedia menšie ryby, ktoré tiež obsahujú malé množstvo ortuti. Výsledkom je, že sa tento ťažký kov v telách rýb hromadí a len ťažko sa z nich vylučuje.
Zaujímavosťou je, že morská voda obsahuje len malé koncentrácie metylortuti. Je to preto, že sa v mori nachádzajú riasy, ktoré ortuť absorbujú. Ako je potom možné, že sa nachádza v rybách?
Morské riasy sú potravou pre ryby, teda takýmto spôsobom sa v nich hromadí ortuť.
Negatívny vplyv na zdravie
Najčastejšie sme vystavení toxickej ortuti pri konzumácii morských plodov. Negatívny vplyv na zdravie pochopiteľne závisí od užitej dávky. Všeobecne sa však neodporúčajú plody mora počas gravidity. Ortuť môže mať vážne dopady na vyvíjajúci sa mozog a nervový systém dieťaťa. V praxi to môže vyzerať napríklad tak, že ma dieťa spomalený vývoj v prvých rokoch. Odhaduje sa, že len v Európe sa každý rok narodí vyše 1,8 milióna detí vyššou hladinou ortuti než je odporúčané bezpečnostné minimum.
Úrad pre potraviny a liečivá (FDA) a Agentúra na ochranu životného prostredia (EPA) odporúčajú ženám, ktoré plánujú otehotnieť, tehotným ženám, dojčiacim matkám a malým deťom, aby sa vyhýbali niektorým druhom rýb a jedli ryby a mäkkýše s nižším obsahom ortuti.
Ktorým rybám sa máme vyhnúť?
- nejedzte žraloka, mečiara, kráľovskú makrelu, pretože tieto ryby obsahujú najvyššie hladiny ortuti
- v priemere by sme mali jesť ryby maximálne dvakrát do týždňa
Rybie tyčinky a sendviče s rýchlym občerstvením sa bežne vyrábajú z rýb s nízkym obsahom ortuti.
Netreba však zabúdať na to, že naše telo sa časom ortuti zbavuje. To znamená, že ak konzumáciu morských plodov a mäkkýšov nebudeme preháňať, tak neprekročíme bezpečnostné minimum. Teda v konečnom dôsledku sa nemusíme bezprostredne vyhýbať rybám kvôli ortuti. Stačí, ak si dáme pozor na žraloka, čerstvého tuniaka, kráľovskú makrelu alebo mečiara. Tieto ryby obsahujú najviac toxickej ortuti. Výnimku tvoria tehotné, dojčiace ženy a ženy, ktoré chcú počať. V ich prípade sa neodporúča konzumácia rýb, pretože vysoká hladiny ortuti by mohla mať vplyv na plod dieťaťa.