Zdravie
Šálka kávy či čaju môže znížiť riziko mŕtvice a demencie
Pravidelné pitie kávy nemusí byť iba zlozvyk Podľa novej štúdie uverejnenej v recenzovanom lekárskom časopise PLOS Medicine, môže byť vaša ranná šálka kávy či čaju spojená s menším rizikom výskytu mŕtvice a demencie. Tento výskum sa realizoval s viac ako 360 000 účastníkmi, a to počas obdobia 10-14 rokov. Najnižšie riziko spomínaných príhod sa podarilo dosiahnuť tým, ktorí pili dve-tri… Prečítať celé
Pravidelné pitie kávy nemusí byť iba zlozvyk
Podľa novej štúdie uverejnenej v recenzovanom lekárskom časopise PLOS Medicine, môže byť vaša ranná šálka kávy či čaju spojená s menším rizikom výskytu mŕtvice a demencie. Tento výskum sa realizoval s viac ako 360 000 účastníkmi, a to počas obdobia 10-14 rokov. Najnižšie riziko spomínaných príhod sa podarilo dosiahnuť tým, ktorí pili dve-tri šálky kávy denne, tri-päť šálok čaju alebo kombináciu štyroch-šiestich šálok čaju či kávy. Na výsledky výskumu prišli vedci z Tianjin Medical University v Tianjine (Čína).
„Naše zistenia naznačujú, že mierna konzumácia kávy a čaju samostatne alebo v kombinácii bola spojená s nižším rizikom mŕtvice a demencie,“ uviedli vo svojom vyhlásení autori štúdie.
Nejde o prvú štúdiu tohto typu
Štúdia z roku 2017 publikovaná vo vedeckom časopise The Lancet potvrdila, že až 10% úmrtí po celom svete spôsobili mozgové príhody. Čo sa týka demencie, tá súvisí so všeobecným poklesom funkcie mozgu, no nie je vylúčené, že sa u ľudí objaví následne po mŕtvici. Pitie samotnej kávy/čaju bolo taktiež spojené s nižším rizikom vzniku oboch stavov. Avšak ľudia, ktorí si denne dopriali dve-tri šálky kávy, dve-tri šálky čaju (celkovo štyri-šesť šálok), dopadli s najlepšími výsledkami. Milovníkom kávy (čaju) sa znížilo riziko demencie o 28% a mŕtvice až o 32% (v porovnaní s účastníkmi štúdie, ktorí kávu/čaj vynechali).
Informácie respondentov výskumu boli získané z Biobanky Spojeného Kráľovstva (UK Biobank). Ide o databázu anonymných zdravotných informácií od cca pol milióna dobrovoľníkov v Británii, zhromaždených v rokoch 2006-2020. Štúdia sa zamerala na účastníkov vo vekovom rozpätí 50 až 74 rokov, ktorí potvrdili konzumovanie kávy a čaju. Počas priebehu výskumu sa zistilo, že demencia sa vyvinula iba u 5 079 z nich a 10 053 ľudí zažilo aspoň jednu mozgovú príhodu (štúdia publikovaná v časopise PLOS Medicine).
Nezabúdať však na staré známe – všetkého veľa škodí
V súčasnosti existuje množstvo štúdií potvrdzujúcich prínosy pre zdravie, ktoré súvisia s pitím čaju či kávy. Je ale dôležité poznamenať, že konzumácia týchto nápojov síce mohla nášmu zdraviu pomôcť, no žiadnu nevyhnutnú ochranu neposkytovala. V takomto prípade ide aj o nepresnosť získaných údajov, nakoľko účastníci prieskumu mohli byť pri poskytovaní informácií zaujatí.
Dr. Lee H. Schwamm, predseda poradného výboru American Stroke Association a predseda cievnej neurológie vo všeobecnej nemocnici v Massachusetts e-mailom ozrejmil:
„Nemôžeme pripísať príčinnú súvislosť iba tomu, že pitie väčšieho množstva kávy alebo čaju je dobré pre váš mozog. Môžeme len povedať, že ľudia zúčastnení tohto prieskumu, ktorí nahlásili pravidelné pitie kávy/čaju mali menšiu pravdepodobnosť mozgovej príhody či demencie počas 10 rokov sledovania“.
Oplatí sa „prejsť“ na kávu?
Predošlé výskumy jasne naznačili, že káva môže byť prospešná pre zdravie mozgu. Ďalšia štúdia z roku 2021, ktorá takisto využila britskú Biobanku, ukázala podobné závery. U ľudí bez diagnostikovaného srdcového ochorenia bola pravidelná konzumácia kávy – 0,5 až 3 šálok denne – spojená so zníženým rizikom úmrtia na srdcové choroby, mŕtvicu či predčasnú smrť. Chorobnosť konzumentov kávy sa prirodzene porovnávala s tými, ktorí ju piť nezvyknú.
Iné štúdie zasa potvrdili, že tri šálky kávy za deň môžu znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Podľa britskej Alzheimerovej spoločnosti (UK Alzheimer’s Society) kofeínová káva dokáže pomôcť mozgu hneď niekoľkými spôsobmi. Napríklad zvýšením produkcie faktora stimulujúceho kolónie granulocytov. Nazýva sa G-CSF a pomáha chrániť ,prípadne obnoviť nervové mozgové bunky.
Spoločnosť tiež uviedla, že: „ani káva bez kofeínu ani samotný kofeín nepreukázali, že by týmto spôsobom pomáhali. To naznačuje, že by mohol existovať kombinovaný účinok medzi kofeínom a neznámou zlúčeninou v káve.“
Je na mieste pripomenúť, že „všetkého veľa škodí“ platí aj pri pití kávy. Ľudia, ktorí pijú viac ako šesť šálok kávy denne, mali podľa štúdie publikovanej v časopise Nutritional Neuroscience zvýšené riziko demencie a menší objem mozgu.
Výsledky najnovšej štúdie síce poukazujú na niektoré výhody pitia kávy a čaju, to však neznamená, že je nutné nadpriemerné zvyšovanie počtu vypitých šálok.
„Pozor, cappuccino jedného muža je pre iného espresso,“ povedal Schwamm.
„Nie všetky kávové nápoje majú rovnaké množstvo kofeínu a ľudia odhadujú hodnotu šálky kávy alebo čaju odlišne, takže by sme mali mať na pamäti, že väčšinu vecí je najlepšie konzumovať s mierou. Ak ste sa v minulosti vyhýbali kofeínovým nápojom, mohlo to mať dobrý dôvod a zatiaľ neexistujú dôkazy o tom, že by bolo prospešné zvyšovať ich „dávky“. Vo väčšine vecí je preto najlepším prístupom umiernenosť,“ dodal.
Zdroje: edition.cnn.com, www.nature.com, journals.plos.org
Zdroj titulnej fotografie: pexels.com