Etiketa stolovania
Pozor na mobil aj trapas s vyloženými lakťami: Ako pri stolovaní neuraziť hostí a spolusediacich?
Dodržiavanie etikety pri stole je základom slušnosti, dobrých mravov a uctenia si lahodného jedla a ľudí vôkol seba. Stolová etiketa dnes už takmer vymiera, preto si v nasledujúcich riadkoch priblížime základy formálneho stolovania. Základy, ktoré by mal každý z nás prinajmenšom aspoň poznať. Využiť ich v praxi bude následne už o čosi jednoduchšie. CHAOS NA STOLE Dnes žijeme… Prečítať celé
Dodržiavanie etikety pri stole je základom slušnosti, dobrých mravov a uctenia si lahodného jedla a ľudí vôkol seba. Stolová etiketa dnes už takmer vymiera, preto si v nasledujúcich riadkoch priblížime základy formálneho stolovania. Základy, ktoré by mal každý z nás prinajmenšom aspoň poznať. Využiť ich v praxi bude následne už o čosi jednoduchšie.
CHAOS NA STOLE
Dnes žijeme v rýchlom svete preplnenom výrobkami od výmyslu sveta. Niekedy ich máme až toľko, že sa nám občas len tak začnú povaľovať na stole. K tomu pridajme nekonečne množstvo povinností a na večeru si sadáme k stolu plného neporiadku. Dokonca na ňu nemáme vyhradené potrebné množstvo času. Dámy a páni, takto vzniká chaos. Z jedla konzumovanom v nezorganizovanom priestore nebudeme mať vôbec taký dokonalý pôžitok ako v reštaurácii.
AKO ZAČAŤ DOMA?
Než sa vrhneme na konkrétne pravidlá stolovania, upraceme nepotrebné a začneme v organizácii. Jedálensky stôl nie je miesto na odkladanie nepotrebného haraburdia. Nepatria naň žiadne noviny, magazíny, mobil ani perá. Všetko uložíme tam, kam patrí. Ak tieto stratené nálezy nemajú svoje vlastné miesto, vyhradíme im priestor napríklad v kredenci. Pokiaľ máme doma privítať návštevu, tento krok je jednoduchý. Ale koľkí z nás ho dodržiavajú ak sa chystajú večerať či obedovať sami?
- Následne na čistý povrch prestrieme už ožehlený obrus bez viditeľných zhybov. Pri neformálnom prestieraní tento krok môžeme vynechať a postačí nám iba štóla.
- Dekorácie – Čaro sa skrýva v maličkostiach a detailoch. Najlepším pomocníkom v dekorovaní je váza. Váza je univerzálnym doplnkom, ktorý môžeme ozvláštniť vždy inou sezónnou výzdobou. Okúzľujúcu atmosféru vytvoríme zasa svietnikom či lampášom. Naopak praktickou dekoráciou je čajník – plní si svoju vizuálnu aj účelnú úlohu.
- Príbor – čo kam patrí? Tu majú zmätok nie len ľaváci. Vidlička patrí vždy naľavo od taniera. Ak budeme podávať viacchodové menu – najväčšiu vidličku uložíme najbližšie ku tanieru. Na pravú stranu v poradí od taniera ukladáme nôž na hlavné jedlo, lyžicu a nôž na predjedlo. Oba nože ukladáme ostrou hranou ku tanieru. Dezertnú lyžičku ukladáme horizontálne nad tanier smerom doľava., dezertná vidlička sa zasa nachádza pod dezertnou lyžičkou hrotmi na pravú stranu. Hotovo! Najnáročnejšiu časť máme za sebou.
- Poháre– Pohár na víno umiestnime napravo nad príbor a pohár na vodu uložíme medzi dezertný príbor a pohár na víno. Pokiaľ máme hostí, všetky nápoje nalievame výhradne až pred nimi.
- Obrúsky – tie môžu byť buď papierové alebo látkové a ukladáme ich vedľa vidličiek. Ak sme zruční a kreatívni v skladaní obrúskov, môžeme ich uložiť i priamo do taniera.
- Hudba – nezáleží iba na materiálnych doplnkoch lahodiacim nášmu oku. Príjemná hudba pri stolovaní v miestnosti navodí pohodovú atmosféru. Hlasitosť musí zostať primeraná, aby nenarúšala prípadný dialóg.
ČOMU SA OBLÚKOM VYHNÚŤ V KAVIARNI ČI V REŠTAURÁCII?
- Mobil – Najrozšírenejšou a zároveň najnevhodnejšou vecou, ktorú by sme zásadne nemali používať pri stole je mobilný telefón. Keď vstúpite do kaviarne alebo reštaurácie, všimnite si, koľko ľudí má mobil prikovaný k rukám a neodlepí od jeho obrazovky oči. Tento nemiestny zlozvyk sa nám vo svete rozmohol ako huby po daždi. Dvaja ľudia sediaci na káve píšuci si s inými osobami na sociálnych sieťach – čoraz častejšie vídaný absurdný trend. Mobil by mal byť odložený v tichom režime.
- Nesprávne zvolené oblečenie – dnes už tento bod nie je tak dôležitý ako kedysi, no ak sa chystáme navštíviť lepšiu reštauráciu, zvolíme vhodnejší outfit. Oblek a šaty nie sú nutnosťou, no nemali by sme si obliecť tepláky, legíny či príliš vyzývavé oblečenie.
- Lakte – Rozhodli ste sa po dlhom vyčerpávajúcom dni v práci navyše s náročným tréningom zvoliť večeru v reštaurácii. Hlavne v takéto dni sa nám nanajvýš pýta poloha s lakťami vyloženými na stole. Zvlášť nevhodné sú ruky opierajúce sa o časti tváre. Tie by mali byť položené zápästiami o krajnú dosku stola.
- Kabelka/taška – nasledujúci bod je venovaný skôr ženám. Kabelka, nech už je akejkoľvek veľkosti, nepatrí v žiadnom prípade na stôl. Odkladáme ju za seba na stoličku. Rovnako jej obsah, ak by bol aj neobvykle estetický, ostáva vo vnútri kabelky. Ak žena potrebuje použiť nejaké líčidlá, ktoré si priniesla so sebou, tento úkon vykoná na toalete.
- Ďalšími odporúčaniami sú základy slušného správania ako: nemeškajte, nehovorte s plnými ústami a poďakujte za jedlo.
zdroje: thespruce.com, unspash.com, pixels.com, tasteofhome.com, whatscookingamerica.net, bonami.sk, etiquettescholar.com