Ovocie plné živín
Sú sladké, šťavnaté a plné živín. 5 zdravotných benefitov mandarínok
Po mandarínkach siahame najmä počas zimy a chrípkového obdobia. Sú nielen bohatým zdrojom vitamínu C, ale aj ďalších živín, ktoré udržujú organizmus v kondícií. Ich plody rastú na malých až stredne veľkých citrusových stromoch. Sýtozelená farba ich kôry sa v čase dozrievania sfarbuje do oranžova a dorastajú do šírky štyri až osem centimetrov. Odkiaľ pochádzajú? Niektoré zdroje tvrdia,… Prečítať celé
Po mandarínkach siahame najmä počas zimy a chrípkového obdobia. Sú nielen bohatým zdrojom vitamínu C, ale aj ďalších živín, ktoré udržujú organizmus v kondícií. Ich plody rastú na malých až stredne veľkých citrusových stromoch. Sýtozelená farba ich kôry sa v čase dozrievania sfarbuje do oranžova a dorastajú do šírky štyri až osem centimetrov.
Odkiaľ pochádzajú? Niektoré zdroje tvrdia, že prvé mandarínky vypestovali obyvatelia Číny a od nich je aj odvodený ich názov. Iné historické teórie hovoria o tom, že do Číny ich previezli obchodníci z Indie. Hoci s istotou nevieme určiť krajinu pôvodu prvých mandarínok, v nutrične bohatej strave majú bez pochýb svoje miesto.
Ovocie plné živín
Podľa webového portálu healthline.com sa mandarínky môžu pochváliť výživnosťou. Ak zjeme jednu strednú mandarínku, dodá nám štvrtinu dennej dávky vitamínu C. Toto ovocie zároveň dopuje telo dôležitými minerálmi. Jedna stredná mandarínka obsahuje aj osem percent dennej dávky vlákniny.
Len nedávno na ich zdravotné benefity upriamil pozornosť aj Regionálny úrad verejného zdravotníctva Bratislava hlavné mesto (RÚVZ). „V mandarínkach sú tiež vitamíny A, B1, B2, B6, B9 (kyselina listová) a vitamín E. Z mandarínok si náš organizmus doplní viacero minerálov, hlavne draslík, horčík, fosfor, vápnik, sodík, mangán a železo,“ vyjadril sa RÚVZ. Informoval o tom spravodajský portál teraz.sk.
Prečo ich zaradiť do jedálnička?
Sladká a šťavnatá chuť dodá telu nielen energiu, ale aj potrebné živiny. Je len na vás, či si ich vychutnáte vo forme smoothie, šťavy, v koláči alebo len ošúpete a zjete na desiatu. Vitamíny, minerály a stopové prvky, ktoré mandarínky obsahujú, budú mať na zdravie rovnaký účinok v akejkoľvek forme. Podľa portálu healthline.com sme vytvorili zoznam piatich zdravotných benefitov tohto šťavnatého ovocia.
-
Udržujú zdravú pokožku a tkanivá
Je všeobecne známe, že bohatým zdrojom vitamínu C, antioxidantu, ktorý posilňuje imunitný systém, sú práve citrusy. Avšak tento antioxidant taktiež zlepšuje integritu pokožky a tkaniva. Vysoké dávky vitamínu C môžu v určitých situáciách dokonca skrátiť čas hojenia rán.
-
Prospievajú tráveniu
Mandarínky obsahujú vlákninu, ktorá môže byť rozpustná alebo nerozpustná. Citrusové plody sú obzvlášť bohaté na rozpustnú vlákninu. Tento druh vlákniny tvorí v tráviacom trakte gél. Ten nasáva do čreva vodu, aby zmäkčila stolicu, čo môže uľahčiť pohyby čriev.
Význam rozpustnej vlákniny vysvetľuje RÚVZ: „Ovocie obsahuje rozpustnú vlákninu pektín, ktorá napomáha pri trávení, plynatosti a znižovaní hladiny zlého cholesterolu v krvi.“
Avšak mandarínky obsahujú aj nerozpustnú vlákninu, dokonca jej obsahujú viac než iné druhy ovocia. Nerozpustná vláknina prechádza črevom bez rozkladu, pomáha prechodu skonzumovanej stravy cez tráviaci trakt a zvyšuje objem stolice. Pomáha pri zápche alebo nepravidelnej stolici. Zároveň podporuje citlivosť tela na inzulín a chráni pred cukrovkou.
-
Držíte diétu? Mandarínky ju nezruinujú
Tým, že majú mandarínky nízky glykemický index, neuškodia diabetikom ani ľuďom, ktorých trápi nadváha či obezita alebo chcú schudnúť. „Vo vyššom množstve je v mandarínkach prítomný synefrín, ktorý pomáha uvoľniť upchatý nos a dokáže tiež spaľovať tuky,“ poukazuje na to aj RÚVZ.
-
Znižujú riziko obličkových kameňov
Rozsiahla populačná štúdia našla spojenie medzi stravou bohatou na citrusové plody a zníženým rizikom obličkových kameňov. Obličkové kamene sú kryštalizované minerály, ktoré telo vylučuje močom a ich prechod býva mimoriadne bolestivý.
Zatiaľ čo hladina citrátu v moči spôsobuje tvorbu určitých typov obličkových kameňov, pravidelná konzumácia citrusov môže zvýšiť hladinu citrátu, o ktorom sa predpokladá, že znižuje riziko obličkových kameňov.
-
Chránia telo pred rakovinou
Mandarínky sú bohaté na zdraviu prospešné flavonoidy, teda rastlinné zlúčeniny, ktoré sa nachádzajú vo viacerých potravinách. Tento typ antioxidantov zabezpečuje v tele rovnováhu voľných radikálov. Nerovnováha totiž môže viesť k oxidácii, ktorá zapríčiňuje starnutie, ale aj rakovinu alebo ochorenia srdca.
Flavonoidy zároveň potláčajú gény, ktoré podporujú rast rakovinotvorných buniek a deaktivujú zlúčeniny podporujúce rakovinu. Konzumácia mandarínok teda teoreticky môže zabraňovať vzniku rakoviny, avšak nie je zrejmé, koľko mandarínok by sme museli zjesť, aby sa tieto účinky prejavili.
Regionálny úrad verejného zdravotníctva zároveň dodáva, že mandarínky prispievajú k zmierneniu reumatických bolestí, znižujú riziko infarktu a cievnej mozgovej príhody.
Ako ich skladovať?
Mandarínkam sa nič nestane, ak ich skladujeme týždeň v špajze s izbovou teplotou, ideálne na tmavom mieste. V chladničky vydržia čerstvé dokonca až šesť týždňov. Pozor na teplotu! Keďže majú tenkú šupku a obsahujú 85 % vody, nedarí sa im dobre pri teplotách pod nulou.