ENVIRO

Umelé mäso dostalo povolenie na predaj, vraj je skutočnou revolúciou v histórii

Singapurské schválenie kuracích buniek pestovaných v bioreaktoroch sa považuje za medzník v celom priemysle

Kultivované mäso vyrobené v bioreaktoroch bez zabitia zvieraťa. Inovácia, ktorá má potenciál zmeniť celá svet, bola po prvý raz schválená na predaj regulačným úradom. Podľa mnohých sa jedná o historický míľnik v celom mäsovom priemysle.

Laboratórne kultivované kuracie mäso  vyrobené americkou spoločnosťou Eat Just prešlo bezpečnostnou kontrolou Singapurskej potravinovej agentúry a schválenie by im malo otvoriť dvere do budúcnosti, keď sa všetko mäso bude vyrábať bez zabíjania hospodárskych zvierat, uviedla spoločnosť.

Desiatky firiem už dnes vyvíjajú pestované kuracie, hovädzie a bravčové mäso s cieľom znížiť vplyv priemyselnej živočíšnej výroby na klimatické a prírodné krízy a zabezpečiť čistejšie mäso bez drog a krutosti, avšak práve produkt Eat Just sa považuje za ten zlomový. V súčasnosti je každý deň zabitých asi 130 miliónov kurčiat na mäso a 4 milióny ošípaných.

Bunky pre umelé mäso od Eat Just sa pestuje v 1 200-litrovom bioreaktore a potom sa kombinuje s rastlinnými prísadami. Počiatočná dostupnosť by bola podľa spoločnosti obmedzená a jednotlivé kúsky mäsa by sa predávali v reštaurácii v Singapure. Výrobok bude očakávane podstatne nákladnejší ako bežné kuracie mäso, kým výroba nedosiahne vyšších kapacít, ale spoločnosť Eat Just uviedla, že to bude v konečnom dôsledku aj tak lacnejšie.

Bunky použité na začatie procesu výroby umelého mäsa pochádzali z bunkovej banky a nevyžadovali zabitie kurčaťa, pretože bunky je možné odobrať zo živých zvierat. Živiny dodávané do rastúcich buniek boli z rastlín.

Rastové médium pre singapurskú výrobnú linku obsahuje fetálne hovädzie sérum, ktoré sa extrahuje z plodovej krvi, ale pred konzumáciou sa z veľkej časti odstráni. Spoločnosť uviedla, že v nasledujúcej výrobnej linke sa v budúcnosti použije rastlinné sérum, ktoré však nebolo k dispozícii, keď sa pred dvoma rokmi začal singapurský schvaľovací proces.

INZERCIA

Séria vedeckých štúdií ukázala, že ľudia v bohatých krajinách jedia viac mäsa, než je zdravé pre nich aj pre planétu. Výskumy ďalej poukazujú na to, že zníženie konzumácie mäsa je pri riešení klimatickej krízy nevyhnutné a niektorí vedci tvrdia, že ide o najlepšie environmentálne opatrenie, aké môže človek prijať.

Spoločnosti vyvíjajúce laboratórne pestované mäso sa domnievajú, že ide o produkt, ktorý s najväčšou pravdepodobnosťou odstaví mäsožravcov od tradičných zdrojov. Niektorí považujú vegánsku stravu za neatraktívnu a náhrady rastlinného mäsa často nevedia nahradiť originálnu chuť mäsa.

Mäso pestované v bioreaktoroch tiež zabraňuje problémom s bakteriálnou kontamináciou živočíšnym odpadom a nadmerným používaním antibiotík a hormónov u zvierat.

Malý rozsah súčasnej kultivácie mäsa si vyžaduje pomerne veľa energie, a teda aj emisií uhlíka. Po rozšírení však jeho výrobcovia tvrdia, že bude produkovať oveľa nižšie emisie a spotrebujú oveľa menej vody a pôdy ako sa vyžaduje pri spracovaní bežného mäsa.

Josh Tetrick z Eat Just hovorí: „Myslím si, že schválenie je jedným z najvýznamnejších míľnikov v potravinárskom priemysle za posledných niekoľko desaťročí. Sú to otvorené dvere a je len na nás a ďalších spoločnostiach, či využijeme túto príležitosť. Dúfam, že to v nasledujúcich pár rokoch povedie k svetu, v ktorom väčšina mäsa nevyžaduje zabitie jediného zvieraťa alebo vyrúbenie jediného stromu.“

Povedal však aj to, že tu zostávajú hlavné výzvy, z ktorých asi najvýznamnejšia je reakcia spotrebiteľov na takéto kultivované mäso: „Je to iné? Určite. Dúfame, že prostredníctvom transparentnej komunikácie so spotrebiteľmi … dokážeme zvíťaziť. Nie je to však zaručené,“ povedal Tetrick a dodal, že kultivované kurča je z nutričného hľadiska rovnaké ako bežné mäso.

Medzi ďalšie výzvy patrí získanie regulačného schválenia v iných krajinách a zvýšenie výroby. „Ak chceme slúžiť celej krajine Singapur a prípadne ju dopraviť do iných častí sveta, musíme prejsť na bioreaktory s objemom 10 000 litrov alebo viac ako 50 000 litrov,“ uviedol Tetrick.

 

Okrem kultivovaného mäsa dnes spoločnosť Eat Just vyrába napríklad produkt, ktorý imituje vajíčka. Hmota s rastlinným pôvodom je vraj chuťovo podobnou alternatívou ku kuracím vajciam, z ktorých si môžete spraviť napríklad aj omeletu či praženicu.

Bean to plate

Vysokonutričné potraviny pestované v meste: Takto funguje inteligentná technológia pre vertikálne pestovanie

Jedinečná kniha o budovaní Singapuru ide do predaja

O prácu prídu nielen zamestnanci, ale aj manažéri a riaditelia. Industry 4.0 prináša aj problémy

https://www.unitedlife.sk/paradox-prosperity-ako-mozu-inovacie-pozdvihnut-narody-z-chudoby/

 

Singapurské vlaky automaticky zatmavujú okná, ak idú okolo domov

 

 

Pokračujte na ďalší príspevok »