Národné jedlá

Známe (aj menej známe) národné jedlá z celého sveta

  Prečo sú niektoré jedlá považované za národné? Národné jedlá sú kulinárskou a do istej miery aj kultúrnou identitou každej krajiny. Existujú však krajiny, ktoré národné jedlo nemajú. V takomto prípade niektoré z jedál nadobudli taký veľký význam, že sú považované za de facto (aj keď neoficiálne) národné jedlo. Pri niektorých z nich sa rozhodovalo… Prečítať celé
Vydané 25. októbra 2021 / Autor / Obsahuje tieto témy: , , ,

 

Prečo sú niektoré jedlá považované za národné?

Národné jedlá sú kulinárskou a do istej miery aj kultúrnou identitou každej krajiny. Existujú však krajiny, ktoré národné jedlo nemajú. V takomto prípade niektoré z jedál nadobudli taký veľký význam, že sú považované za de facto (aj keď neoficiálne) národné jedlo. Pri niektorých z nich sa rozhodovalo prostredníctvom verejného hlasovania organizácií (vládnych, ale aj mimovládnych).

Zatiaľ čo krajiny ako ŠpanielskoMexiko majú národnú kuchyňu spoločnú, pri niektorých je zložité vybrať iba jedno národné jedlo. Príkladom je Taliansko či India, ktorých kulinárske kultúry sú viac ako rozmanité. Ďalej v takom Anglicku alebo Spojených štátoch amerických je množstvo etnických skupín a národné jedlá môžu odrážať tzv. „melting pot“ (taviaci kotlík) viacerých kultúr.

Každé národné jedlo je pevne spojené s konkrétnou krajinou a považovať ho za národné je možné z rôznych dôvodov:

  • hlavným dôvodom je, že ide o typické jedlo, ktoré sa vyrába z miestne dostupných potravín a je ho možné pripraviť osobitým spôsobom – napríklad plody mora (fruits de mer), podávané pozdĺž západného pobrežie Francúzska
  • obsahuje konkrétnu ingredienciu, ktorá je vyrábaná lokálne, napríklad taká juhoamerická paprika, ktorá je pestovaná v európskych Pyrenejach
  • je podávané  ako sviatočná kulinárska tradícia, ktorá je súčasťou kultúrneho dedičstva (napr. švajčiarske fondue) alebo v rámci náboženských zvykov (židovský sviatok Pesach)
  • bolo propagované ako národné samotnou krajinou – napríklad spomínané fondue je národné jedlo Švajčiarska (uznané Švajčiarskym syrovým zväzom v 30. rokoch 20. storočia)

 

Národné jedlá sú súčasťou identity a sebaobrazu každého národa. V čase budovania európskeho impéria, si tak národy vytvorili národnú kuchyňu s cieľom odlíšiť sa od svojich rivalov.

INZERCIA

 

1. Čína – Pekinská kačica (Peking Duck)

Čína sa takisto vyznačuje množstvom ryžových jedál, avšak ich špecialitou je pekinská kačica. Recept bol kompletne zhotovený ešte za čias dynastie Ming a pozostáva z dvoch krokov. Kačicu je potrebné napumpovať vzduchom, aby sa koža oddelila od tuku. Následne sa glazovaná kačica (napr. maltózovým sirupom) pečie dovtedy, kým koža neostane tenká a chrumkavá. Ako príloha slúži sladká fazuľová omáčka s jarnou cibuľkou a plackami. Doplňujúcou prílohou môžu byť uhorkové tyčinky.

národné jedlá

Pekinská kačica (Peking Duck) Zdroj:pixabay.com

 

2. Rusko – Pelmene (Pelmeni)

V Rusku zaručene existuje vec, na ktorej sa ľudia dokážu zhodnúť – pelmene. Toto knedľové jedlo údajne pochádza zo Sibíri a je základným kameňom ruskej kuchyne. Knedle sa plnia najčastejšie mletým hovädzím, bravčovým alebo aj kuracím mäsom. Plnka je ochutená soľou a korením, prípadne hubami či cibuľou. Hotové jedlo sa konzumuje s kyslou smotanou.

národné jedlá

Ruské pelmene Zdroj:sk.pinterest.com

 

 3. Írsko – Írsky guláš (Irish stew)

Ide o hustý vývar z pomaly vareného baranieho (jahňacieho) mäsa s cibuľou, zemiakmi a petržlenovou vňaťou. Dnes Irish stew často obsahuje aj inú zeleninu – napríklad mrkvu. Čo sa týka mäsa, kuchári ho zvyknú pred samotnou prípravou najskôr opiecť. Tento pokrm je „klasikou“ v írskych puboch po celom svete. Jedným z vyhľadávaných miest v Dubline, kde sa dá (nielen) írsky guláš vychutnať je Shebeen Chic na George’s Street.

Írsky guláš (Irish stew) Zdroj:sk.pinterest.com

 

4. Španielsko – Paella

Národné jedlo Španielska je známe azda po celom svete. Toto ryžové jedlo sa varí vo veľkej plytkej panvici a originálny recept pochádza z Valencie. Tradične sa doňho pridávalo mäso z králika alebo kuracie, dnes sa preferujú recepty obsahujúce i morské plody. Mäso a ryža sa dusia spolu s fazuľou – postupne sa pridáva červená paprika, šafran, rozmarín (na ozdobu), cesnak či paradajky.

Španielska paella Zdroj:pixabay.com

5. Malajzia – Nasi Lemak

Nasi lemak znamená v preklade „bohatá ryža“, čo je v skutočnosti výstižné, pretože toto ryžové jedlo patrí k sýtym pokrmom. Recept z malajskej kuchyne pozostáva z ryže uvarenej v kokosovom mliekulistami pandanu (ale aj s citrónovou trávou, zázvorom či inými voliteľnými koreninami). Servíruje sa s mäsom, praženými arašidmi, zeleninou alebo morskými plodmi. Často sa podáva s vajíčkom uvareným natvrdo a sambalovou omáčkou (omáčka na báze čili).

Nasi lemak Zdroj:sk.pinterest.com

Zdroje: www.nationalgeographic.com,  www.farandwide.com ,  www.tastessence.com

Zdroj titulnej fotografie: www.pixabay.com

 

Pokračujte na ďalší príspevok »